Da li ste znali?

Amarant-zdrav izbor

Amarant spada u jednu od najstarijih žitarica.  Po poreklu je pseudo žitarica poput kinoe.  Na našem podneblju je poznatiji pod nazivom štir ili šćir. Sve je veća potreba ljudi za otkrivanjem novih zdravih namirnica. Tako se i amarant, odnosno štir polako ponovo otkriva i počinje da zauzima svoje mesto i na našoj trpezi.

amaranto-kašaZa naše podneblje  je amarant relativno nova namirnica koja postaje sve popularnija zbog svoje hranljivosti. Amarant liči na proso. Iako po poreklu nije žitarica, po sastavu podseća na njih.

Poreklom je iz Južne i Srednje Amerike gde je imao važnu ulogu u ishrani američkih plemena i od njega se pravilo brašno mlevenjem ili se kuvao poput drugih žitarica. U staroj Grčkoj se smatrao svetom biljkom. Postoji veliki broj vrsta amaranta, bilo divljih ili dobijenih kultivisanjem.

Sadrži više proteina od drugih žitarica pa se koristi i za pravljenje proteinskih pločica. Od njega se pravi i kaša, poput ovsene. U kašu od amaranta možete dodati cimet, bananu i drugo voće, bademovo ili kokosovo mleko ili jogurt.

Amarant je odličan za probavu, a preporučuje se posebno trudnicama zbog toga što sadrži folnu kiselinu, ali i bebama, deci i starijim osobama. Amarant je veoma bogat kalcijumom, sumporom, magnezijumom, gvožđem, bakrom, selenom, fosforom, vitaminima B grupe…

amarant-krekeriAmarant ne sadrži gluten pa ga mogu koristiti i osobe koje pate od celijakije.

Slobodno ga uvrstite i u ishranu odojčadi i dece. Jača imunitet i štiti od prehlada.

Fitosteroli prisutni u amarantu utiču na snižavanje holesterola.

Esencijalna aminokiselina lizin prisutna u amarantu osim što učestvuje u izgradnji belančevina učestvuje i u apsorpciji kalcijuma što je veoma važno za očuvanje zdravlja kostiju.

Poželjno je da se pre kuvanja amarant potopi u vodi na par sati da bi se neutralisala fitinska kiselina. Ovo važi za sve žitarice  pošto fitinska kiselina iz žitarica vezuje minerale i čini ih neiskoristljivim. Jedan deo fitinske kiseline se smanjuje kuvanjem, ali da bi taj efekat bio što bolji, potrebno je da  integralne žitarice prethodno natopimo. Takođe, ukoliko nisu obrađene žitarice se teže vare. Potapanje, kuvanje ili klijanje žitarica smanjuje u njima sadržaj fitinske kiseline. Ono što je važno je da se kuvanjem amaranta ne gube njegova hranljiva svojstva.

Amarant možete i iskokati poput kukuruza. Dodajte vrlo malo ulja ili čak ne morate ni dodavati ulje, a kokice koje dobijete posolite sa malo himalajske soli. Ove kokice su manje, ali zdravije od onih kukuruznih.

Amarant se kuva tako što se na jednu šolju amaranta dodaju tri šolje vode i kuva oko pola sata, a potom ostavi da još malo odstoji. Pri kraju kuvanja možete dodati so i začine po želji. Možete ga kombinovati sa prosom, kinoom i pirinčem.

Amarant u poslasticama se odlično slaže sa voćem, orašastim plodovima, kokosom, rogačem…

Tokom zime pokušajte da uključite ovu zdravu namirnicu što češće u svoju ishranu.

amarant

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije
Izbornik