Aktuelno

Svetski dan dijabetesa

Dijabetes tip 2 – šta se dešava u vašem telu?

Ukoliko imate dijabetes tip 2, vaše telo postepeno prestaje da pravi dovoljno insulina i manja je mogućnost da efikasno koristi insulin koji pravi. Sa isuviše malo insulina, vaše telo ne može da iskoristi glukozu iz hrane koju jedete i nivoi šećera u krvi rastu i postaju štetni po zdravlje.

Razumevanje veze između insulina, šećera u krvi i prosečnog nivoa šećera u krvi tokom vremena – poznatog kao HbA1c – važno je za dobru kontrolu dijabetesa tip 2.

Zašto je HbA1c važan?

HbA1c je merilo vašeg nivoa šećera u krvi u poslednja dva do tri meseca. Vaš lekar će obaviti test krvi da bi izmerio vaš HbA1c i iskoristio taj podatak za određivanje ciljnog opsega šećera u krvi za vas.

Ako imate dijabetes tip 2, svaki pad HbA1c od 1% smanjuje rizik od komplikacija. Ciljni opsezi HbA1c za osobe sa preddijabetesom i dijabetesom tip 2 prikazani su na ovoj slici.

Visoki i niski nivoi šećera u krvi

Iako je veoma važno da ostanete u okviru ciljnog HbA1c opsega koji je odredio vaš lekar, normalno je da vaš šećer u krvi varira tokom dana u zavisnosti od mnogih faktora. Međutim, može biti opasno ako vaš nivo šećera u krvi ode iznad ili ispod ciljnog opsega i ostane netretiran.

Šta je visok šećer u krvi?

Visok šećer u krvi, poznat kao hiperglikemija, oštećuje vaše krvne sudove. To može smanjiti snabdevanje organa i nerava u vašem telu krvlju bogatom kiseonikom i hranjivim sastojcima i, tokom vremena, dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Kontrolisanje visokog nivoa šećera u krvi pomoći će vam da izbegnete komplikacije kao što su:

 • srčani udar
 • smanjen vid ili slepilo izazvani moždanim udarom
 • bolest bubrega
 • problemi sa nervima
 • oslabljena cirkulacija u stopalima
 • Amputacije usled gangrene noge

Šta je nizak šećer u krvi?

Nizak šećer u krvi, poznat kao hipoglikemija, javlja se kada nivoi šećera u krvi padnu ispod 4,0 mmol/L (ili 72 mg/dL).

Visok šećer u krvi je opasan na duge staze, ali nizak nivo šećera u krvi takođe može da utiče na vaše zdravlje.

Koji su znaci niskog šećera u krvi?

Možda ste već doživeli nizak šećer u krvi, a da to niste ni znali. Osobe sa dijabetesom koje uzimaju terapiju moraju da budu svesne znakova i simptoma niskog šećera u krvi. Oni mogu da uključuju:

 • drhtavicu ili osećaj slabosti
 • znojenje, jezu i vlažne dlanove
 • zbunjenost
 • glavobolju
 • brz/ubrzan puls
 • ošamućenost ili vrtoglavicu
 • nervozu, anksioznost ili razdražljivost
 • zamućen ili oslabljen vid

Nizak šećer u krvi i njegovi simptomi mogu biti opasni i treba da znate šta da uradite ako se oni jave.

Šta dovodi do niskog šećera u krvi?

Možete doživeti nizak šećer u krvi iz mnogih razloga, na primer ukoliko:

 • imate neplaniranu fizičku aktivnost
 • propustite ili odložite obrok ili užinu
 • uzmete previše insulina ili lekova iz grupe insulinskih sekretagoga (pospešuju lučenje insulina; sulfonilurea i glinidi)
 • pijete alkohol bez hrane
 • doživite stresne situacije

Kontrolisanje niskih vrednosti šećera u krvi

U proseku, studije pokazuju da osobe sa dijabetesom tip 2 na terapiji insulinom doživljavaju 23 epizode pada šećera u krvi (blagih ili umerenih) tokom godinu dana.

Posledice niskog šećera u krvi mogu biti drugačije kod svakoga, a simptomi hipoglikemije mogu da se kreću od blagih do ozbiljnih.

Ponovljena hipoglikemija može vremenom dovesti do „neprepoznavanja hipoglikemija”, kada se više ne osećaju simptomi niskog šećera u krvi, što otežava njegovo utvrđivanje i njihov tretman.

Važno je da razgovarate sa lekarom ili medicinskom sestrom ukoliko iskusite pad šećera u krvi. U nekim slučajevima, dobra ideja je popiti voćni sok ili pojesti 3 bombone radi trenutnog oporavka, ili pojesti 3 ili 4 šećerne tablete ako ih imate prema preporuci vašeg lekara ili medicinske sestre. Vaš lekar može da vam pomogne da pronađete najbolju opciju za vas u slučaju hipoglikemije i može da prilagodi dozu drugih lekova za dijabetes kako bi se smanjio rizik od niskog šećera u krvi.

Kako da pratite šećer u krvi

Kao što smo razmotrili ovde, šećer u krvi varira tokom vremena usled različitih faktora. Praćenje nivoa šećera u krvi vam može pomoći da utvrdite kako vaše telo reaguje na hranu, vežbanje i terapiju, kao i koliko dobro kontrolišete svoj dijabetes.

Kada treba da pratite šećer u krvi?

Možda nećete morati da pratite šećer u krvi u ranim fazama dijabetesa tip 2. Vaš zdravstveni radnik može da vam preporuči da ga pratite kada započnete terapiju lekovima iz grupe GLP-1 receptor agonista ili insulinsku terapiju što može dovesti do toga da imate nizak šećer u krvi. Provere šećera u krvi mogu da se obave bilo gde. Bocnete prst iglicom i testirate kap krvi pomoću uređaja koji se zove glukometar. Vaš zdravstveni radnik će vam reći kada i koliko često treba da proverite svoj šećer u krvi. Sledeći termini se koriste za opisivanje merenja glukoze u različitim delovima dana:

 • Natašte – provera ujutru pre doručka kad vam je šećer u krvi najniži.
 • Pre obroka – provera neposredno pre obroka da biste videli koliko se vaši nivoi menjanju kada jedete.
 • Posle obroka – provera dva sata posle obroka kada vam je šećer u krvi najviši.

Imajte na umu da provera šećera u krvi koju obavljate sami nije ista kao i HbA1c test koji obavlja vaš zdravstveni radnik i rezultati se ne mogu porediti.

Prosečni opsezi šećera u krvi za osobe sa dijabetesom tipa 2 ili bez njega mogu se videti ispod.

Beleženje šećera u krvi

Provera šećera u krvi vam daje prikaz vaših nivoa u određenom trenutku. Beleženje ovih merenja će vam pokazati vaš napredak tokom vremena.

Tačno beleženje šećera u krvi – kao i onoga što jedete, kada vežbate i emocionalnih faktora kao što je stres – identifikovaće uzroke neuobičajenih skokova i padova. To će vam pomoći da poboljšate kontrolu dijabetesa i izbegnete dugoročne zdravstvene komplikacije.

www.dijabetes.rs

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik