Aktuelno
0

Detoksikacija posle praznika

Hrana koju konzumiramo u toku praznika može da dovede do pojave nadutosti, promene raspoloženja, akni, gojaznosti…

Ukoliko ste se u toku praznika prejedali, prvenstveno je važno da ne osećate krivicu. Ostavite te dane iza sebe i odmah počnite sa detoksikacijom.

Nakon praznika je bitno da se postepeno uvode male promene u toku dana, umesto ekstremnih koraka poput veoma restriktivne dijete ili iscrpljujućeg treninga u teretani. Nemojte sebe forsirati, idite malo po malo kako bi zadržali te promene i dugo posle praznika.

Započnite jutro sa citrusnom vodom, pola limuna (ili pomorandže, grejpfruta) isecite na kolutove i dodajte u čašu mlake vode. Dobija se osvežavajući napitak prepun antioksidanasa i vitamina, koji ubrzava varenje i poboljšava imunitet.

Organizmu pomažete pri detoksikaciji povećanjem unosa namirnica koje sadrže veliki broj antioksidanasa, vitamina i minerala.

Predlažemo za doručak ovsene pahuljice sa voćem i orasima, jer ne samo da su dobre za proces detoksikacije već i olakšavaju varenje a pritom održavaju sitost. Za užinu je odličan izbor voćka (jabuka, pomorandža..), ručak može da bude riba ili piletina/ćuretina sa zelenim povrćem i salatom, a za večeru je odlična surutka ili kiselo mleko i salata sa lanenim semenom.

U toku dana je bitno da se pije dovoljno tečnosti, na taj način se prenose toksične materije koje se izbacuju putem znoja, urina i disanja.

Obavezno ograničiti unos soli, konzervirane i prerađene hrane, alkohola i pušenje svesti na minimum. Proces detoksikacije ne može biti uspešan bez dovoljno sna i fizičke aktivnosti, za početak šetnje na svežem vazduhu.

@ananas_maracuja

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije

Međunarodni dan deteta

Aktuelno
Širom sveta se danas, 20. novembra, obeležava Međunarodni dan deteta. Ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine…
Detaljnije
Izbornik