Da li ste znali?

Atletsko stopalo. Leto- vreme kada su češće gljivične infekcije stopala.

Iako sam naziv upućuje na sportiste, atletsko stopalo je problem sa kojim mogu svi da se suoče. Problem se često javlja kod sportista pošto infekciji pogoduje zatvorena sportska obuća i znojenje stopala.

Leto je vreme kada su naša stopala najviše izložena pogledima i kada nam je najbitnije da lepo izgledaju. Samo zdrava stopala su lepa. Velike vrućine utiču da se noge znoje, a vlažna sredina pogoduje rastu gljivica. Atletsko stopalo ( Tinea pedis) je gljivična infekcija stopala. Ova infekcija je veoma neprijatna jer dovodi do svraba i ljuštenja kože stopala. Infekcija se najpre javlja između prstiju stopala, ali može da se proširi i na tabane, nokte i ostale delove tela. Važno je znati da je infekcija zarazna i da se često javlja kod ljudi koji hodaju bosonogi po zajedničkim prostorijama. Izvor infekcije su ljuščice kože koje otpadaju sa inficiranog stopala, a za sam razvoj infekcije je potrebna topla i vlažna sredina.

prirodno lecenjeSimptomi atletskog stopala su: crvenilo, ljuštenje kože, ispucala koža, zadebljavanje kože, ali i noktiju, neprijatan miris, svrab…Pošto su simtomi često blagi, poput blagog perutanja kože može se pomisliti da je reč samo o suvoj koži, odnosno ekcemu. Da bi se uspostavila tačna dijagnoza često je potrebno uzeti bris, tj. komadić oljuštene kože ili strugotinu sa nokta i mikrobiološki ga ispitati.

Preventiva infekcije podrazumeva:

– svakodnevno pranje stopala vodom i sapunom, kao i dobro ih posušiti čistim peškirom

– ne nositi usku, neudobnu obuću, kao i ne nositi tuđu obuću

– redovno menjati čarape i prati patike

– ukoliko se noge znoje koristiti medicinski puder ili sprej

– izbegavati ići bos po bazenima, saunama, svlačionicama, kabinama za isprobavanje odeće.

Ukoliko se infekcija ipak javi potrebno je sprovesti antimikotičku terapiju u vidu lokalnih antimikotičkih preparata ( kreme, rastvori, praškovi, šamponi…). U težim slučajevima uključuju se i antimikotički preparati koji se piju, a nekada i antibiotici ( u slučaju sekundarne bakterijske infekcije). Važno je biti strpljiv jer su gljivične infekcije izuzetno uporne i sporo se leče.

Baš kao i vaše lice i stopala zahtevaju negu. Priuštite povremeno vašim stopalima kupku( na bazi ruzmarina, lavande, sa morskom soli…) ili masažu pred spavanje. Vaša umorna stopala će vam biti „zahvalna“, ali i celo telo jer se na stopalima nalazi veliki broj refleksnih tačaka.

sweet

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije
Izbornik