Aktuelno

Prekomerna upotreba šećera u ishrani. „Slatko“ i postepeno samoubistvo.

Prekomerna upotreba šećera raste bez obzira na upozorenja Svetske zdravstvene organizacije o njegovoj štetnosti.

Prerađena hrana sa visokim procentom šećera je opasna kao što su opasni i pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola. Opšte je poznato da prekomerna konzumacija šećera dovodi do kvarenja zuba , gojaznosti i kao posledica toga može da se oboli od dijabetesa tipa2. Ovo nije sve jer se smatra da prevelika upotreba šećera može da dovede i do upalnih procesa , a i do bolesti srca, alchajmerove bolesi, dijabetesa, gojaznosti, metaboličkog sindroma… Česta konzumacija šećera  dovodi do remećenja prirodnog balansa u organizmu, izaziva hemijski stres, a može izazvati čak i zavisnost. Dovodi do umora, prejedanja ( šećer „traži“ šećer), loše koncentracije, poremećaja učenja, depresije… Velike količine šećera mogu takođe da oslabe imunitet, da dovedu do pospanosti, hiperaktivnosti kod dece..

Šećer je teško izbeći

Pored poznate zavisnosti, zbog neodoljivog ukusa, često ni ne znamo da unosimo šećer u organizam. Kada čitate sastav proizvoda na deklaraciji, proizvođači su u obavezi da poštuju redosled sastojaka tako da se sastojci navode od onoga koji je najviše zastupljen do najmanje zastupljenog , dakle prvi sastojak na listi čini najveći procenat proizvoda. Preporuka je da se šećer, bilo koje vrste, ne nalazi među tri prva sastojka. Međutim tu treba biti oprezan jer na tržištu postoji mnogo različitih imena za šećer. Imamo: saharozu( kuhinjski šećer), sukralozu( veštački zaslađivač), fruktoza( voćni šećer), dekstroza ( zaslađivač iz kukuruznog brašna), laktoza( mlečni šećer), visoko fruktozni kukuruzni sirup, maltoza, galaktoza, žuti šećer, smeđi šećer, kukuruzni sirup, karamel, melasa, palmin šećer, med, sirup od agave, javorov sirup…

Proizvođači mogu da navode na deklaraciji odvojeno različite vrste šećera, ali tako dovode u zabunu najveći broj potrošača koji poznaju svega nekoliko vrsta šećera i nisu ni svesni da su misleći da su pojeli nešto zdravo, zapravo uneli ogromnu količinu šećera u organizam.

Šećer se nalazi i tamo gde ga ne očekujemo: u kečapu, salatnim prelivima, raznim umacima, konzerviranim mesnim jelima, bezaalkoholnim pićima, hlebu, keksu, energetskim pločicama…

Saharoza je dobijena iz šećerne trske ili šećerne repe. Može biti različitih stupnjeva rafinisanja: od belog, preko smeđeg do melase. Saharoza je brz izvor energije, ali dovodi do naglog porasta koncentracije glukoze u krvi.

secerFruktoza je poznata kao voćni šećer. Nalazi se u većini voća i povrća. Ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne dovodi do naglog skoka šećera u krvi, te je koriste sportisti. Višak fruktoze može da optereti jetru, pa treba biti umeren i u konzumaciji fruktoze jer kada se uzima u umerenim dozama, ne zahteva insulin za metabolisanje i zato se često koristi kao zaslađivač za dijabetičare. Za razliku od glukoze, koja se brzo apsorbuje, što izaziva brz uspon ali i pad energije, fruktoza se polako metaboliše i delom čuva u jetri, kao glikogen koji je energetska rezerva.

 

Šećerni alkoholi: ksilitol, glicerol, sorbitol, manitol su sve popularniji kao zaslađivači i oni se nepotpuno apsorbuju iz tankog creva, samim tim obezbeđuju manje kalorija, ali mogu da izazovu nadutost i proliv.

Takođe treba biti oprezan i sa veštačkim zaslađivačima!

Zdravije zamene za šećer su: med, javorov sirup i sirup od agave, ali samo ako su prirodni i sa njima takođe ne treba preterivati.

Stevija je biljka iz Južne Amerike koja je prirodni zaslađivač. Stevija ima nizak glikemijski indeks i može da bude idealna zamena za šećer, iako je od njega slađa 300 puta. Voditi računa pri kupovini da bude čista, bez dodataka.

Želja za slatkišima je prirodna, urođena i potiče još od prvih kapi majčinog mleka, koje ima blago slatkast ukus. Zato ljubav prema slatkom ostaje i kada odrastemo.

jabuka i zNajbolje je da izvor šećera bude celo voće. Ljudsko telo ima potrebu za glukozom, jer je ona „gorivo“ za mozak i najsigurniji i najprirodniji način da se obezbedi je upravo iz voća, koje pored fruktoze sadrži i vodu i vlakna koja omogućavaju postepenu apsorpciju u krvotok. Naravno i u ishrani voćem i povrćem, koje sadrži fruktozu treba biti umeren.

Sve ovo ne znači da treba da odustanete od omiljenog slatkiša, već da ne uzimate dodatno šećere kroz prerađenu hranu, sokove, soseve…Slobodno uživajte u kockici čokolade ili parčetu torte, ali budite umereni jer je u tome umetnost življenja.

 

piccoli frutti

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik