Aktuelno

Proso- zdrava i jeftina žitarica

Proso (lat. Panicum miliaceum) je od davnina sastavni deo ljudske ishrane. Proso je izuzetno zdrava i hranljiva žitarica. Spada u jednu od najstarijih žitarica jer se uzgajala  od pre 7000 godina. Vodi poreklo iz Azije (Kine) i Afrike.

Proso nije skupo i dugo vremena je smatrano sirotinjskom hranom i stočnom hranom. Ipak, danas zauzima značajno mesto u savremenoj kuhinji i koristi se kao prilog uz jela sa povrćem i mesom, kao salata, u čorbama, desertima…

Postoje različite vrste prosa. Proso je obično žute boje i okruglog, kompaktnog zrna. U ljudskoj ishrani se koristi proso bez ljuske.

Proso ne sadrži gluten pa se preporučuje obolelim od celijakije. Spada u izuzetno alkalne namirnice. Lako se vari pa se preporučuje i osobama koje imaju crevne probleme. Pospešuje varenje, obnavlja crevnu floru.

Proso je dobar izvor proteina, bogat je  magnezijumom i gvožđem, vitaminima B kompleksa, cinkom, fosforom, kalijumom, kalcijumom, vlaknima, aminokiselinama…Obezbeđuje organizam energijom i blago ga zagreva.

Možete ga koristiti i za doručak u kombinaciji sa svežim voćem. Inače je blago slatkog ukusa.

Proso se lako i brzo priprema: najpre se opere i stavi u ključalu vodu (na  jednu šolju prosa idu 2-3 šolje vode), poklopi i zagreva do ključanja. Tada  se smanji temperatura i kuva 15-ak minuta, a nakon toga skloni sa vatre i  ostavi da odstoji 20-ak minuta. Vreme kuvanja zavisi i od konzistencije  koja se želi dobiti( prosena kaša se kuva duže).

Preporučuje se trudnicama, dojiljama, starijim osobama sa bolestima  krvnih sudova, dijabetičarima, u slučaju povećanog psiho-fizičkog napora, reumatičarima, kod gihta, astme, glavobolja.

Zahvaljujući magnezijumu koji sadrži proso čuva srce, snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanog udara, smanjuje rizik od dijabetesa tip 2.

Proso reguliše probavu i jača imunitet. Koristi se i kod anemije i nervne prenapregnutosti.

Zahvaljujući salicilnoj kiselini kuju sadrži odlično je za kožu i kosu.

 

Zrno prosa se može jesti kao samostalno jelo, ali je najlepše u kombinaciji sa drugim namirnicama poput tikvica, patlidžana, crvenog luka, pečurki… Najbolje je da se priprema sa maslinovim uljem, a na kraju može da se doda i limun.

Zrna prosa pre kuvanja treba dobro oprati, a još bolje ostaviti da odstoji u vodi jer tako osim što se smanjuje vreme kuvanja smanjuje se i sadržaj fitinske kiseline. Fitinska kiselina koju sadrži proso, smanjuje apsorpciju minerala jer ih veže u fitate, a u tom obliku vezani minerali nisu iskoristljivi u organizmu. Nije potrebno potpuno ukloniti fitinsku kiselinu pošto u malim količinama ispoljava i pozitivne efekte na organizam poput detoksikacije( vezuje za sebe teške metale).

Proso ne sadrži gluten, ali zbog goitrogena koje sadrži se ne prepručuje u velikim količinama osobama sa oboljenjima štitne žlezde. Naime goitrogena jedinjenja prisutna u nekim namirnicama potiskuju aktivnost štitne žlezde. Ovo nije razlog da osobe sa hipotireozom izbace proso iz ishrane već da ga konzumiraju umereno zbog brojnih drugih prednosti prosa.

 

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik