Aktuelno

Znojenje i dezodoransi. Kako odabrati dezodorans?

Znojenje je normalan, fiziološki proces kojim se telo hladi i reguliše telesnu temperaturu, odnosno oslobađa se viška toplote. Naime, toplota se stvara kao rezultat brojnih hemijskih procesa u telu. Znojimo se bilo da sedimo u kancelariji, obavljamo teške fizičke poslove, bavimo sportom, sunčamo…Količina znoja koju naše telo izlučuje zavisi od više faktora: od spoljašnje temperature, načina oblačenja, fizičke aktivnosti, starosti, ali i zdravstvenog stanja organizma (uzimanje određenih lekova, određene bolesti…).Znojenjem naše telo gubi neophodnu tečnost koju je potrebno nadoknaditi, odnosno unositi dovoljnu količinu vode. Neki ljudi se znoje više od drugih bez nekog posebnog razloga. Prosečno telo u toku jednog dana izluči oko 700ml znoja, a u ekstremnim uslovima i preko dva litra znoja u toku samo jednog sata. Znoj sadrži vodu, soli , ureu, mlečnu kiselinu…Neprijatan miris znoja potiče od razgradnih produkata znoja pod uticajem bakterija. Razlikujemo dva osnovna tipa znojnih žlezda: ekrine i apokrine (mirisne). Ekrine žlezde su najbrojnije na stopalima i dlanovima, ima ih oko 2-5 miliona, a apokrinih ima manje i najgušće su raspoređene u predelu pazuha, anusa, polnih organa, oko bradavica na grudima…

lavandula

Svima nam je želja da lepo i prijatno mirišemo. Naš miris je i neka vrsta ličnog pečata. U odnosu na sintetske, prirodni dezodoransi imaju brojne prednosti: ne remete normalan fiziološki proces znojenja, ne dovode do zapušavanja znojnih žlezda i dermatitisa uzrokovanog brojnim alergenima i iritansima iz sintetskih dezodoransa. Od nekih prirodnih sastojaka je moguće napraviti i potpuno prirodni dezodorans. U tu svrhu se mogu koristiti: soda bikarbona (neutrališe neprijatan miris i upija znoj), etarska ulja ruzmarina, žalfije, lavande, čajevca, limunove trave (imaju antibakterijska svojstva, sprečavaju rast i razmnožavanje bakterija na koži, a samim tim i neprijatan miris znoja), kokosovo ulje, ši buter… Sprečavanju neprijatnih mirisa doprinosi i nošenje odeće od prirodnih materijala (pamuk, svila, viskoza).Takođe je  potrebno voditi računa o ličnoj higijeni, ishrani i uopšte kvalitetu života pošto sve to može imati uticaja na stvaranje neprijatnih mirisa i tada nam ni dezodorans ne može pomoći.

deo 1 Poslednjih godina sve je izraženiji trend okretanja prirodnoj kozmetici, a  prisutan je i strah od potencijalne kancerogenosti određenih sastojaka  antiperspiranata ( aluminijum, parabeni, veštačke boje…) Ukoliko niste  raspoloženi da sami napravite svoj dezodorans ili smatrate da on nije  dovoljan da zadovolji vaše potrebe u periodu pojačanog znojenja, na  sreću, na tržištu postoje i dezodoransi koji su prirodni, ali i efikasni, ne      ometaju normalno znojenje i sprečavaju nastanak neugodnog mirisa.

 

 

cveće

Aluminijum hlorid i aluminijum hlorhidrat iz antiperspiranata formiraju želatinozni čep u odvodnom kanalu znojnih žlezda i sprečavaju izlučivanje znoja. Sa druge strane parabeni iz dezodoransa se povezuju sa narušavanjem hormonske ravnoteže. Parfemi i alkohol iz dezodoranasa često izazivaju alergijske reakcije i iritacije. Na tržištu postoje dezodoransi bez konzervansa, alkohola, mirisa, boja i aluminijuma. Prirodni mineral potassium alum je sastojak određenih prirodnih dezodoransa i nije štetan, predstavlja kompleksnu so aluminijuma i velike je molekulske mase, ne resorbuje se već ostaje na površini kože i sprečava razvoj bakterija koje su odgovorne za nastanak neprijatnog mirisa znoja.

Izborom prirodnih dezodoransa bez štetnih supstanci biramo da budemo i mirisni i zdravi.

zena i latice cveća

 

Još sličnih objava

Najnovije

Glavobolja

Aktuelno
Glavobolja je najčešće stanje bola na koje se pacijenti žale. Postoji više vrsta glavobolja, kao i različiti uzroci njihovog nastanka. Glavobolje znatno smanjuju radnu sposobnost, a smatra se da svaki…
Detaljnije
Izbornik