Da li ste znali?

Insulinska rezistencija

jajnici-cvece-1Činjenica je da se danas o insulinskoj rezistenciji sve više govori i zna. Insulinska rezistencija je bolest modernog doba. Posledica je savremenog načina života sa malo ili nimalo fizičke aktivnosti i ishrane prebogate ugljenim hidratima. Genetika takođe ima uticaja. Savet je trudnicama da vode računa o svojoj ishrani i kilaži još za vreme trudnoće da bi im potomstvo bilo zdravije.

Dijagnozu insulinske rezistencije najčešće dobiju mlade žene u reproduktivnom dobu koje ne mogu lako da ostanu u drugom stanju. U želji za potomstvom urade veliki broj analiza i tako otkriju problem. Ipak, veliki broj ljudi bez obzira na godine pogađa ovo stanje, ali nisu svi svesni problema koji imaju.

Insulinska rezistencija predstavlja stanje u organizmu gde su ćelije neosetljive na dejstva insulina. Kao posledica toga dolazi do povećanja nivoa glukoze u krvi , a zatim i do visokih koncentracija insulina u krvi. Mnogi stručnjaci ovo stanje smatraju predstanjem dijabetesa tip II. Većina žena koje imaju sindrom policističnih jajnika imaju i insulinsku rezistenciju. Kao posledica insulinske rezistencije vremenom dolazi do niza poremećaja poput gojaznosti u predelu stomaka, povišenih masnoća u krvi, povišenog krvnog pritiska…Ukoliko je udružena sa sindromom policističnih jajnika postoji disbalans i drugih hormona pored insulina – poremećen odnos LH i FSH, odnosno veći od 1, takođe mogu, ali i ne moraju biti povišene vrednosti androgena (muških hormona) i tada se javljaju akne, gubitak kose, a povećana maljavost lica i tela. Menstrualni ciklus može biti poremećen (produžen) ili potpuno izostaje, a većina ciklusa je bez ovulacije, odnosno bez sazrevanja jajne ćelije. Kod sindroma policističnih jajnika imamo više manjih folikula koji ne sazrevaju. Ovo je jedan od glavnih razloga neplodnosti.

pregnancy-23889_1280-1Ipak treba biti oprezan jer ne razvijaju svi punu kliničku sliku i stanje insulinske rezistencije može proći neopaženo ukoliko se ne urade potrebne analize. Pored hormonske slike, potrebno je uraditi i test opterećenja glukoze sa insulinom. Vrednosti glukoze i insulina „ na tašte“ mogu biti normalne, a nakon opterećenja glukozom da budu povišene.

Lečenju insulinske rezistencije treba pristupiti ozbiljno i sveobuhvatno jer se može preplitati i sa sindromom policističnih jajnika i metaboličkim sindromom. Pacijentima se savetuje promena načina ishrane i obavezna fizička aktivnost. Lečenje treba da bude individualno u zavisnosti od godina, nivoa insulina, poremećaja ciklusa, želje za trudnoćom…

tammy-gann-733591-unsplash-1Kod osoba sa insulinskom rezistencijom primećena je veća količina mio-inozitola u urinu (veća količina se izlučuje nego kod osoba sa normalnim hormonalnim statusom) i upravo se on koristi u uspostavljanju hormonalnog balansa. Mio-inozitol je sastavni deo ćelijskih membrana. Važan je za pravilno funkcionisanje brojnih neurotransmitera u nervnom sistemu. Mio-inozitol u dozi od 4 grama dnevno predstavlja veliku pomoć ženama sa ovim problemom. Redovnom primenom kod velikog broja žena dolazi do regulisanja hormonskog disbalansa i uspostavljanja menstrualnog ciklusa. Smanjuje se broj cista koje se javljaju kod sindroma policističnih jajnika i stimuliše ovulacija i razvoj zrele jajne ćelije. Mio-inozitol smanjuje i nivo šećera u krvi.

Prema novijim istraživanjima mio-inozitol u dozi od najmanje 10 grama će se koristiti za lečenje depresije.

Kod osoba koje imaju insulinsku rezistenciju je često potrebno uključiti i metformin kao terapiju.

Sama ishrana treba da bude bogata vitaminima , mineralima i omega-masnim kiselinama. Birajte namirnice sa nižim glikemijskim indeksom. Od fizičke aktivnosti pored kardio-vežbi i trčanja se prepuručuju i joga i meditacija koje pozitivno utiču na smanjenje hormona stresa – kortizola i prolaktina koji su obično povišeni.

zdrava-hrana-1

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije
Izbornik