Aktuelno

Nega usta i zuba kod beba i male dece

Kao što nega zuba budućih mama treba da počne i pre same trudnoće, tako je i sa negom dečijih zuba-nega treba da počne već od rođenja.
Usta bebe su nakon rođenja sterilna i postepeno se u njihovim ustima naseljavaju bakterije.
Svi vole da ljube bebe, a mnogi poljupci bi sigurno bili neželjeni samo kada bi beba mogla da kaže, da se odbrani. Zato ste tu vi, roditelji, da ne dozvolite da vašu bebu ljube blizu usta brojna rodbina i prijatelji. Takođe i sami treba da povedemo računa o sopstvenoj higijeni usta i zuba.
baby-cetkicaVažno je da vodimo računa o čistoći svih predmeta koje beba stavlja u usta( varalice, kašice).Nikako ne stavljati radi probanja kašiku ili cuclu u svoja, a nakon toga u bebina usta.Temperaturu mleka proveravamo na ruci.
Kada će početi da niču zubići je individualna stvar. Obično počnu oko 6-og meseca, a do kraja druge godine bi dete trebalo da ima sve mlečne zube.
Za vreme nicanja zubića su bebe posebno nemirne i razdražljive, a sluzokoža na mestu gde treba da izraste zubić je natečena i bolna na dodir ( u tom periodu može da se javi i temperatura i retka stolica).Tada je važno da bebama ne dajemo pretoplu hranu, a pomoć je i ohlađena glodalica. Svakako najveća pomoć je zagrljaj roditelja i smirenost koju je potrebno sačuvati bez obzira na plač bebe.
Da bi se pravilno razvila vilica i zubi, bebe je potrebno stimulisati da pored sisanja i žvaću i gutaju. Žvakanje jača desni i podstiče nicanje zuba i važno je za pravilan razvoj usta i zuba. Stimulišući razna čula deteta pospešujemo njihov fizički i psihički razvoj. Dete treba da bude radoznalo i prima što više stimulišućih nadražaja. Pobudimo dečju radoznalost finim glodalicama i igračkama.
Redovnim pregledanjem dečijih usta uočićemo svaki novi zubić koji nikne i njega očistiti.
Posebnu pažnju treba obratiti na šestice-prve stalne zube koji niknu oko šeste godine. Ovi zubi se i najlakše kvare i kasnije najčešće vade u odraslom dobu.
Prvi zubići se mogu prati gazom obmotanom oko prsta, četkicom u obliku naprstka ili veoma mekanom četkicom.Gaza može biti umočena u vodu ili nezaslađen čaj od kamilice.Takođe je potrebno očistiti i jezik, desni i sluzokožu obraza.
Kada iznikne više zubića potrebna nam je četkica i mlaka voda. Četkica kojom peremo dečije zubiće ne sme da ima tvrde i oštre površine, vlakna četkice moraju biti mekana da prilikom pritiska ne bi povredila nežne dečije desni i izazvala pored same povrede i otpor ka pranju zubića.Da bi četkica došla i do poslednjih zuba glava četkice treba da bude mala. Svaka 3-4 meseca je potrebno staru četkicu zameniti novom.
Od druge godine, odnosno kada dete nauči da malo promućka usta i ispljune, može da se koristi i mala količina( veličine zrna graška) paste za zube sa fluorom.
baby-faceNajpre roditelji treba da peru zube deci i prate ih sve dok pravilno ne nauče. Zubi se peru nežnim, kružnim pokretima i dete ih tek kasnije nauči. Smatra se da je dete tek od šeste godine sposobno da samo pravilno opere svoje zube. Do tada može da se igra sa četkicom, ali tu ste vi, roditelji,da iskontrolišete pranje zuba i na kraju ako je potrebno temeljno operete zube detetu.
Pravilna ishrana bogata kalcijumom, vitaminom D i ostalim vitaminima i mineralima pomaže pravovremenom nicanju zuba i sprečava razvoj karijesa. Slatkiše treba konzumirati umereno jer je šećer najveći neprijatelj zdravih zuba, a u današnjoj ishrani je prisutan ne samo u slatkišima već i brojnim bezalkoholnim pićima, kao i mestima gde ga svakako ne bismo očekivali.
Iako će mlečni zubići biti zamenjeni stalnim potrebno ih je popraviti ukoliko se javi karijes. Prvi zubi su važni u razvijanju govora, odgrizanju hrane i njihov prevremeni gubitak može da dovede do kasnijih nepravilnosti zagrižaja i potrebe za ispravljanjem ortodontskim aparatima. Pokvaren zub ja izvor infekcije i potrebno ga je što pre popraviti.
Po brojnim istraživanjima veći rizik za slabljenje saznajnih sposobnosti i nastanak demencije je uočen kod osoba sa manjim brojem zuba, većim brojem pokvarenih zuba i oboljenja usne duplje. Dakle, što je bolja higijena usta i zuba i redovne posete stomatologu, manja je šansa za slabljenjem kognitivnih sposobnosti u kasnijem životnom dobu. Takođe bolesti srca su češće kod osoba kojima nedostaju zubi.
Dete ne treba da se plaši zubara, pa nikako nemojte da mu pretite da ćete da ga vodite „kod čika zube ako ne bude dobro“. Ukoliko mu lepo objasnite da je odlazak kod zubara preventiva bolesti i sami pružite dobar primer dete se neće plašiti. Stomatolog treba da bude strpljiv sa detetom i objasni detetu važnost zdravih zuba i kako da ih pravilno opere.

zubici-1

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik