Aktuelno

Jestivo cveće

Moderni restorani se danas trude da vam budu zadovoljena sva čula. Lep ambijent restorana, vrhunski pripremljeno jelo i originalno servirano postaje nešto što se podrazumeva. Vizuelni efekt servirane hrane tako postaje važan deo gastronomske ponude. Korišćenjem jestivog cveća kao ukrasa svakom jelu daje se doza glamura i jedinstvenosti.

Jestivo_cveceUkrašavanje hrane jestivim cvećem ne mora da bude samo rezervisano za restorane. Uz malo truda i vaša jela mogu da budu originalna i neodoljiva.

Konzumiranje cveća je tradicija stara nekoliko hiljada godina. Najpre su se na Bliskom istoku koristile latice ruže i cvetovi narandže.

Najpre, obavezno je iz pouzdanih izvora proveriti da li je cveće jestivo.

Ne servirajte nejestivo cveće samo radi ukrasa i ne servirajte   cveće astmatičarima i osobama sa čestim alergijama.

Cveće iz cvećara je tretirano hemikalijama pa nije za jelo. Najbolje  je koristiti cveće iz svoje ili komšijske bašte ili iz marketa specijalno za tu namenu.

Pre upotrebe cveće operite pažljivo u slanoj vodi. Latice možete da čuvate u plastičnoj kesici u frižideru, a oživećete ih potapanjem u ledenu vodu. U frižideru mogu da stoje nekoliko sati, a najviše jedan dan.

libanska kuhinjaHrizantemu, maslačak, cvet kruške, cvetove citrusa, geranijum, lavandu, ružu, ljubičicu, slez, neven, suncokret, hristov venac, potočarku…možete koristiti za ukras i jelo.

Možete koristiti ceo cvet, ukloniti pre jela tučak i prašnike  ili razbacati nehajno njegove latice po tanjiru, salati, desertu.

Potrebno je da se dobro iskombinuje hrana i cveće.

Potočarka se dugo koristi za salate zbog ljutkastog ukusa, kao i cvetovi dragoljuba upadljivih boja.

Ruže, ljubičice i lavanda su idealne za kombinovanje sa salatama i desertima. Za ukrašavanje torti i kolača je najbolje koristiti kristalizirano ili kandirano cveće za fino ukrašavanje.

cvećeLjubičica daje jelima slatkast ukus. Možete vrlo maštovito da koristite cvetove ljubičice:  u kockicama leda, cvetovi koji plutaju u koktelima, kao živopisan ukras na omiljenom desertu…

Cveće na tanjiru pored toga što podstiče lepo raspoloženje je takođe i lekovito (neven-olakšava menstrualne tegobe, ruža pomaže rad jetre, potočarka leči prehladu…)

Napravite predivnu salatu uz već poznate nam bosiljak, majčinu dušicu, mentu, peršun, limun, med, plavi sir, semenke suncokreta i bundeve, crveni luk, sok od narandže ili mandarine…i na kraju ukrasite cvećem.

Malo boje i drame na tanjiru nije naodmet, uz ukus koji ne treba da zaostaje. Suptilnih aroma, sofisticiranog izgleda vaša jela mogu da budu ona o kojima se priča.

food

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik