Aktuelno

Luk za zdravlje, bolje raspoloženje i lepotu

Poznato nam je da je luk prava lekovita bomba. Bogat je vitaminima, mineralima i brojnim aktivnim sastojcima zahvaljujući kojima se svrstava u jednu od najzdravijih namirnica.

OnionLuk je povrće koje nam je dostupno tokom cele godine. Postoji više vrsta luka: beli, crni, crveni, mladi, praziluk, sremuš…svi su zdravi i ne možete pogrešiti u izboru. Najbolje bi bilo da uvrstite u ishranu sve ili bar onaj koji najviše volite. Crni luk može biti: beli, crveni, žuti, zeleni, a svaki ima specifičan ukus.

Crni i beli luk sadrže dosta sumpora, koji  je sastavni deo enzima i aminokiselina. Crni luk pomaže kod kašlja, prehlade, bronhitisa. Posebno je koristan za smanjenje bronhijalnih spazama. Flavonoid kvercetin iz crnog luka poseduje antimikrobna svojstva. Alin je jedno od sumpornih jedinjenja koje se nalazi u belom luku, a njegovim žvakanjem se pretvara u alicin od koga potiče miris svežeg belog luka. Alicin poseduje brojna antimikrobna svojstva, a termičkom obradom mu se gubi lekovitost. Sremuš je odličan za detoksikaciju organizma, a mladi luk za snižavanje šećera u krvi, a takođe je odličan diuretik i reguliše probavu.

glavice-lukaSumporna jedinjenja su značajna za sprečavanje osteoporoze, za jačanje vezivnog tkiva, za snižavanje holesterola i triglicerida u krvi.

Sumpor je komponenta vezivnog tkiva, a samim tim i kolagena, proteina koji održava kožu čvrstom i elastičnom. Sumpor je prisutan i u keratinu koji se nalazi u kosi, koži i noktima i čini ih čvrstim i sjajnim. Zbog ovoga se sumpor smatra jednim od glavnih minerala za lepotu.

Sumpor je bitan za oslobađanje tela od toksina koji se vremenom nakupljaju u telu. Ukoliko dođe do njihovog preteranog nakupljanja dolazi do bezvoljnosti i slabljenja imunog sistema. Slabi funkcija jetre i bubrega koji su po pravilu zaduženi za eliminaciju toksina. Pravilna ishrana i fizička aktivnost su najbolji detoksifikatori organizma. Sumpora ima najviše u proteinskoj hrani ( meso, riba, jaja), ali i u luku, nekim orašastim plodovima… Da bi telo normalno funkcionisalo potrebno je da unesemo dovoljnu količinu organskog sumpora.

garlicDok seckamo luk oči počnu da nas peku i svrbe, a zatim i zasuze. „Plačemo“ upravo zbog sumpornih jedinjenja koja isparavaju iz glavice luka i u kontaktu sa vazduhom nadražuju nam oči. Suzama i treptanjem mi pokušavamo da isperemo nadražujući agens koji samoj biljci luku služi za odbranu od grabljivica koje bi da ga pojedu.

Luk je najbolje jesti svež, pošto kuvanjem gubi deo hranljivih materija.Ukoliko vas brine neprijatan miris iz usta koji se javlja posle konzumiranja svežeg luka, lako ćete ga se rešiti ukoliko popijete limunadu i sažvaćete nekoliko listova sveže nane ili peršuna. Ipak, kod nekih ljudi konzumiranje luka izaziva nadutost i gasove pa se njima preporučuje termički obrađen luk koji kuvanjem postaje svarljiviji.

Dok sečemo luk nad njim ronimo suze, ali to je samo trenutno, a istina je da ukoliko redovno jedemo luk bićemo zdraviji, radosniji i lepši.

lukovi-sumpor-u-luku

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik