Da li ste znali?
0

Rotavirusi. Dijareja kod odojčadi i male dece.

Rotavirusi su veoma čest uzročnik teških, akutnih proliva kod odojčadi i male dece. Uglavnom napadaju odojčad i decu do treće godine, ponekad se mogu javiti i do pete godine. Najmlađa deca su najviše ugrožena, a starija deca se uspešno odupiru ovoj virusnoj infekciji. Pored proliva se javlja i povraćanje. Ova virusna infekcija počinje naglo sa povraćanjem koje se nastavlja prolivom, visokom temperaturom i bolovima u stomaku. Sve ovo jako iscrpljuje bebe i decu, a najveća opasnost je zbog dehidracije. Rotavirusi su najčešći uzročnik hospitalizacije dece zbog teške slike dehidracije (gubitak tečnosti i elektrolita). Teške akutne dijareje takođe spadaju među najčešće uzroke smrtnosti odojčadi i dece.

deca plazaRotavirusi su glavni uzročnici gastroenteritisa kod dece i glavni uzročnik bolničkog lečenja dece zbog proliva. Gastroenteritis je patološko stanje kod koga dolazi do upale probavnog sistema, odnosno želuca i tankog creva, a prate ga kombinovano simptomi poput proliva, povraćanja i grčeva u stomaku.

Dijareju izazivaju pored virusa i bakterije i protozoe. Svi ovi izazivači dijareje se prenose uglavnom preko zagađene hrane i vode ili direktnim kontaktom. Rotavirusi su jako infektivni-infekcija se lako prenosi putem prljavih ruku i usta. Zanimljiv je podatak da na zaraženim površinama ( npr. igračkama) virus može da preživi i dve nedelje i potrebna je vrlo mala količina virusa da bi došlo do infekcije. Gotovo svako dete se do navršene pete godine zarazi ovim virusom, a težina kliničke slike varira od deteta do deteta.

Kada se javi proliv najbitnije je sprečiti dehidraciju, a ukoliko do nje dođe detetu treba davati rehidracione rastvore vode i elektrolita. Rehidracija je nadoknada izgubljene tečnosti i elektrolita. U težim slučajevima dete završi u bolnici i rehidrira se putem infuzije.Infekcija može da traje jako dugo i do 8 dana, a u težim slučajevima i duže.

Ne postoji lek koji se koji se koristi protiv ovog virusa, lečenje je simptomatsko ( sprovođenje rehidracije). Antibiotici ne deluju na viruse. Zaustavljanje proliva se ne preporučuje jer može produžiti infekciju. Za sve vreme trajanja proliva potreban je dijetetski režim ishrane. Tečnost je potrebno davati u malim gutljajima. Obroci je takođe bolje da budu manji i češći. Odojčad treba nastaviti dojiti. Hrana koju je poželjno davati je pirinač ( pirinčana voda), kifla, šargarepa, čaj od šipurka, lagane obroke, a smanjiti unos šećera i masne hrane.

dijareja decaDanas postoji i vakcina protiv rotavirusa i ona se preporučuje prevremeno rođenoj deci, deci sa oboljenjima metabolizma, jetre i bubrega… Vakcinaciju je bitno izvršiti do navršenog šestog meseca ( a može se dati već od šeste nedelje), jer posle tog perioda nema podataka o učinkovitosti vakcine. Vakcinacija protiv ovog virusa nije obavezna, a odluku o vakcinaciji donese roditelji.

Infekcije ovim virusom su češće u zemljama u razvoju i siromašnim zemljama gde je lošija i higijena. Vrlo je važno temeljno prati ruke.

Vrlo je važno prepoznati da je dete dehidriralo, a simptomi dehidracije su: dete slabo mokri, mokraća je tamne boje, koža je neelastična, ubrzan je rad srca, usne su suve i ispucale, žeđ je pojačana, može se javiti i vrtoglavica i dezorjentisanost.

Da je reč o rotavirusima potvrđuje se otkrivanjem rotavirusnih antigena u stolici.

child

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije

Međunarodni dan deteta

Aktuelno
Širom sveta se danas, 20. novembra, obeležava Međunarodni dan deteta. Ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine…
Detaljnije
Izbornik