Da li ste znali?

Rotavirusi. Dijareja kod odojčadi i male dece.

Rotavirusi su veoma čest uzročnik teških, akutnih proliva kod odojčadi i male dece. Uglavnom napadaju odojčad i decu do treće godine, ponekad se mogu javiti i do pete godine. Najmlađa deca su najviše ugrožena, a starija deca se uspešno odupiru ovoj virusnoj infekciji. Pored proliva se javlja i povraćanje. Ova virusna infekcija počinje naglo sa povraćanjem koje se nastavlja prolivom, visokom temperaturom i bolovima u stomaku. Sve ovo jako iscrpljuje bebe i decu, a najveća opasnost je zbog dehidracije. Rotavirusi su najčešći uzročnik hospitalizacije dece zbog teške slike dehidracije (gubitak tečnosti i elektrolita). Teške akutne dijareje takođe spadaju među najčešće uzroke smrtnosti odojčadi i dece.

deca plazaRotavirusi su glavni uzročnici gastroenteritisa kod dece i glavni uzročnik bolničkog lečenja dece zbog proliva. Gastroenteritis je patološko stanje kod koga dolazi do upale probavnog sistema, odnosno želuca i tankog creva, a prate ga kombinovano simptomi poput proliva, povraćanja i grčeva u stomaku.

Dijareju izazivaju pored virusa i bakterije i protozoe. Svi ovi izazivači dijareje se prenose uglavnom preko zagađene hrane i vode ili direktnim kontaktom. Rotavirusi su jako infektivni-infekcija se lako prenosi putem prljavih ruku i usta. Zanimljiv je podatak da na zaraženim površinama ( npr. igračkama) virus može da preživi i dve nedelje i potrebna je vrlo mala količina virusa da bi došlo do infekcije. Gotovo svako dete se do navršene pete godine zarazi ovim virusom, a težina kliničke slike varira od deteta do deteta.

Kada se javi proliv najbitnije je sprečiti dehidraciju, a ukoliko do nje dođe detetu treba davati rehidracione rastvore vode i elektrolita. Rehidracija je nadoknada izgubljene tečnosti i elektrolita. U težim slučajevima dete završi u bolnici i rehidrira se putem infuzije.Infekcija može da traje jako dugo i do 8 dana, a u težim slučajevima i duže.

Ne postoji lek koji se koji se koristi protiv ovog virusa, lečenje je simptomatsko ( sprovođenje rehidracije). Antibiotici ne deluju na viruse. Zaustavljanje proliva se ne preporučuje jer može produžiti infekciju. Za sve vreme trajanja proliva potreban je dijetetski režim ishrane. Tečnost je potrebno davati u malim gutljajima. Obroci je takođe bolje da budu manji i češći. Odojčad treba nastaviti dojiti. Hrana koju je poželjno davati je pirinač ( pirinčana voda), kifla, šargarepa, čaj od šipurka, lagane obroke, a smanjiti unos šećera i masne hrane.

dijareja decaDanas postoji i vakcina protiv rotavirusa i ona se preporučuje prevremeno rođenoj deci, deci sa oboljenjima metabolizma, jetre i bubrega… Vakcinaciju je bitno izvršiti do navršenog šestog meseca ( a može se dati već od šeste nedelje), jer posle tog perioda nema podataka o učinkovitosti vakcine. Vakcinacija protiv ovog virusa nije obavezna, a odluku o vakcinaciji donese roditelji.

Infekcije ovim virusom su češće u zemljama u razvoju i siromašnim zemljama gde je lošija i higijena. Vrlo je važno temeljno prati ruke.

Vrlo je važno prepoznati da je dete dehidriralo, a simptomi dehidracije su: dete slabo mokri, mokraća je tamne boje, koža je neelastična, ubrzan je rad srca, usne su suve i ispucale, žeđ je pojačana, može se javiti i vrtoglavica i dezorjentisanost.

Da je reč o rotavirusima potvrđuje se otkrivanjem rotavirusnih antigena u stolici.

child

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije
Izbornik