Maka-suptilni regulator hormona

Maka (Lepidium meyenii, Maca Peruvia) je biljka poreklom iz Perua. Maka je krtolasta biljka, koren joj je u obliku rotkvice, a raste na visokim platoima peruanskih Anda. Koren biljke maka se koristi hiljadama godina zbog svojih hranljivih svojstava. Maka ima i izuzetno lekovito dejstvo. Ona je najpoznatiji prirodni hormonalni balanser. Maka je značajna za održavanje dobrog zdravlja, povećanje plodnosti i snage. Ona se koristi kao pomoć kod niskog seksualnog nagona, hormonalnog disbalansa, hipotireoze i za jačanje imuniteta.

Postoje različite vrste make, a crvena, žuta i crna su najpoznatije. Ovi različiti ekotipovi make su definisani prema boji korena. Svaka od njih ima svoje lekovito dejstvo i malo drugačiji ukus.

Maka reguliše menstrualni ciklus kod žena sa neredovnim menstruacijama i ublažava simptome PMS-a i bolove za vreme menstruacije. Maka je od izuzetnog značaja za žene jer reguliše formiranje hormona u zavisnosti od potreba organizma, balansira hormone. Samim tim uspostavljanjem hormonalne ravnoteže povećava plodnost.

mixZnačajna je i za žene u menopauzi jer smanjuje valunge, noćno znojenje, vaginalnu suvoću, promene raspoloženja, gubitak mišićne mase…Sprečava osteoporozu i anemiju i poboljšava libido.

Za muškarce je značajna jer povećava proizvodnju sperme, odnosno povećava broj i pokretljivost spermatozoida i zapreminu sperme . Takođe zbog povećanja fizičke snage i izdržljivosti je značajna za sportiste.

Povećava sposobnost učenja i pamćenja i smanjuje posledice stresa i umora.

Sprečava osteoporozu zahvaljujući velikoj količini kalcijuma koji sadrži.

Maka se svrstava u  adaptogene – sredstva za bolje prilagođavanje organizma. Sama maka povećava otpornost prema stresu, fizičku snagu i izdržljivost, značajna je kod mentalnih napora. Ova “pametna biljka” prirodni adaptogen u slučaju da neki organizam proizvodi premalo određenog hormona će podići njegovu proizvodnju, a u suprotnom slučaju ako je nekog hormona previše maka će usporiti njegovo stvaranje.

Maka sadrži vitamine, minerale, amino kiseline i alkaloide (makaidi i makaeni) koji utiču na uspostavljanje hormonalnog balansa.

Maki se pripisuje i da poboljšava kvalitet kose i kože kao i anti-age delovanje.

Pošto raste na visokim platoima peruanskih Anda čast da je uzgajaju imaju stanovnici Perua, a zbog sve veće popularnosti make broj plantaža stalno raste. Iako se maka počela gajiti i na drugim lokacijama i drugim zemljama ova maka ima daleko umanjeno dejstvo. Preporučena doza je 2-5g praha za vreme obroka.

Iako maka nije čarobni prah, pravi je poklon prirode za sve starosne grupe.

MAKA

Izbornik