Aktuelno

Maka-suptilni regulator hormona

Maka (Lepidium meyenii, Maca Peruvia) je biljka poreklom iz Perua. Maka je krtolasta biljka, koren joj je u obliku rotkvice, a raste na visokim platoima peruanskih Anda. Koren biljke maka se koristi hiljadama godina zbog svojih hranljivih svojstava. Maka ima i izuzetno lekovito dejstvo. Ona je najpoznatiji prirodni hormonalni balanser. Maka je značajna za održavanje dobrog zdravlja, povećanje plodnosti i snage. Ona se koristi kao pomoć kod niskog seksualnog nagona, hormonalnog disbalansa, hipotireoze i za jačanje imuniteta.

Postoje različite vrste make, a crvena, žuta i crna su najpoznatije. Ovi različiti ekotipovi make su definisani prema boji korena. Svaka od njih ima svoje lekovito dejstvo i malo drugačiji ukus.

Maka reguliše menstrualni ciklus kod žena sa neredovnim menstruacijama i ublažava simptome PMS-a i bolove za vreme menstruacije. Maka je od izuzetnog značaja za žene jer reguliše formiranje hormona u zavisnosti od potreba organizma, balansira hormone. Samim tim uspostavljanjem hormonalne ravnoteže povećava plodnost.

mixZnačajna je i za žene u menopauzi jer smanjuje valunge, noćno znojenje, vaginalnu suvoću, promene raspoloženja, gubitak mišićne mase…Sprečava osteoporozu i anemiju i poboljšava libido.

Za muškarce je značajna jer povećava proizvodnju sperme, odnosno povećava broj i pokretljivost spermatozoida i zapreminu sperme . Takođe zbog povećanja fizičke snage i izdržljivosti je značajna za sportiste.

Povećava sposobnost učenja i pamćenja i smanjuje posledice stresa i umora.

Sprečava osteoporozu zahvaljujući velikoj količini kalcijuma koji sadrži.

Maka se svrstava u  adaptogene – sredstva za bolje prilagođavanje organizma. Sama maka povećava otpornost prema stresu, fizičku snagu i izdržljivost, značajna je kod mentalnih napora. Ova “pametna biljka” prirodni adaptogen u slučaju da neki organizam proizvodi premalo određenog hormona će podići njegovu proizvodnju, a u suprotnom slučaju ako je nekog hormona previše maka će usporiti njegovo stvaranje.

Maka sadrži vitamine, minerale, amino kiseline i alkaloide (makaidi i makaeni) koji utiču na uspostavljanje hormonalnog balansa.

Maki se pripisuje i da poboljšava kvalitet kose i kože kao i anti-age delovanje.

Pošto raste na visokim platoima peruanskih Anda čast da je uzgajaju imaju stanovnici Perua, a zbog sve veće popularnosti make broj plantaža stalno raste. Iako se maka počela gajiti i na drugim lokacijama i drugim zemljama ova maka ima daleko umanjeno dejstvo. Preporučena doza je 2-5g praha za vreme obroka.

Iako maka nije čarobni prah, pravi je poklon prirode za sve starosne grupe.

MAKA

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije
Izbornik