Aktuelno

Vanila za mirisne, srećne zimske dane

Vanila spada u omiljene mirisne začine. Osim što popravlja ukus jelima podiže i raspoloženje. Topli čaj sa cimetom i mirisne vanilice uz dobar film ili knjigu – ne zvuče uopšte loše. Ušuškani u sopstvenu zimsku idilu boravak kod kuće možemo napraviti ugodnijim. Na raspolaganju su nam brojni začini, a kada dom zamiriše na cimet i vanilu biće srećni svi ukućani.

kolačići-1Začinska vanila (lat.Vanilla planifolia) je vrsta roda Vanilla iz porodice orhideja. Vodi poreklo iz Meksika i tropskih delova centralne Amerike. Danas se najviše proizvodi na Madagaskaru i Filipinima. Postoji više vrsta vanile koje se razlikuju po sadržaju vanilina i drugih aromatičnih supstanci, a u komercijalne svrhe se uzgajaju za proizvodnju parfema. Vanila sa Madagaskara je poznata i kao Burbon vanila. Ono što je zanimljivo je da bi se razvile mahune, odnosno plodovi, cvetove vanile je potrebno oprašiti, a za oprašivanje imaju samo jedan dan u svom životnom veku kada su cvetovi otvoreni. Biljka je inače samooplodna, ali je potreban oprašivač, a oprašivanje se u prirodi vrši pomoću pčela i kolibrija. Biljke koje se uzgajaju na plantažama se oprašuju veštačkim putem. Mahune koje se dobiju se fermentišu i suše, a od dužine fermentacije zavisi i koncentracija eteričnih ulja. Ekstrakt vanile se dobija iz semenki. vanila-2-1Glavna hemijska supstanca u ekstraktu od koje najvećim delom potiče specifična aroma je vanilin. Vanilin je moguće dobiti i sintetskim putem iz smole četinara, nafte…Ipak, sintetski dobijena vanila sadrži vanilin koji je samo jedna od komponenti koje daju aromu prirodnom ekstraktu vanile. Prava vanila je dosta skupa i često koristimo upravo sintetski dobijen vanilin. Vanila u sladoledu, čokoladi, omiljenim poslasticama, parfemima, kozmetici…sve je više proizvoda gde je poželjan miris vanile. Cena omiljenog začina sve više raste naročito posle prošlogodišnjeg ciklona koji je pogodio Madagaskar. Potrošači se sve više okreću sintetskim varijantama popularnog začina.

Samo prava vanila ima terapeutska svojstva. Pored već pomenutog vanilina u ekstraktu vanile ima mnogo sastojaka koji mu daju specifičnu berbe-vanile-1aromu, miris i ukus. Vanila se koristi u aromaterapiji, a smatra se da miris vanile ima afrodizijačka svojstva. Vanila nije samo začin za lepše raspoloženje i zbog toga njena upotreba ne treba da bude ograničena samo na poslastice. Miris vanile ublažava stres i bistri um. Miris podseća na sladoled i slatke poslastice i asocira na srećne trenutke detinjstva i bezbrižnost.

Neka vam dom zamiriše na vanilu i uživajte u vašoj mirisnoj zimi!

miris-vanile-1

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik