Aktuelno

Kinoa, čia semenke i hlorela. Superhrana. Hrana budućnosti.

Kinoa, čia semenke i hlorela spadaju u namirnice koje bi svakako trebalo da se nađu na vašem stolu.

kinoaKinoa (quinoa) potiče iz Južne Amerike i spada u žitarice za koje se zna od pre više hiljada godina. Zapravo spada u pseudožitarice. Zdrava je i jednostavno se priprema. Bogata je proteinima i kalcijumom. Sadrži osam amino-kiselina u svom sastavu dok druge žitarice obično sadrže oko tri. Sadrži i vlakna, skrob i malo šećera, vitamine i minerale. Zbog toga je odlična za sportiste, ali i vegetarijance kao zamena za meso Interesantno je da sadrži i gvožđe. Ne sadrži gluten, pa je mogu koristiti osobe koje pate od celijakije, kao i kod drugih oboljenja kod kojih postoji netolerancija organizma na gluten. Priprema se tako što se dobro opere i kuva oko 15-ak minuta. Sve ostalo je stvar vaše mašte i onoga šta imate u kuhinji. Možete je jesti kao kašu, dodavati čorbama, praviti od nje salatu sa povrćem…U prodavnicama zdrave hrane obično ima bela, crvena i crna kinoa. Kinoa se preporučuje i onima koji žele da smanje holesterol i krvni pritisak, žele da smršaju, a smanjuje i rizik od dijabetesa.

 

chia-semenkeČia (Chia) semenke su poreklom iz Meksika i Gvatemale, a sama biljka se zove Salvia hispanica. Ove crno-bele sitne semenke prijatnog ukusa su bile prisutne još na trpezi drevnih naroda Asteka i Maja. Čia semenke su bogate proteinima, pa su odličan izvor proteina za vegane i vegetarijance. Sadrže i vlakna, esencijalne masne kiseline, kalcijum, gvožđe, magnezijum…Zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama utiču na smanjenje holesterola i krvnog pritiska i poboljšavaju raspoloženje. Popularne su među sportistima jer povećavaju izdržljivost pri fizičkim naporima.

chia-yogurtIdealan doručak bi bile 2-3 kafene kašičice čia semenki sa jogurtom i ovsenim pahuljicama i bobičastim voćem po želji. Potrebno ih je potopiti prethodno u jogurt, one će nabubriti i kaša će postati gelasta. Čia semenke imaju sposobnost da vežu za sebe tečnost i bubre.Ovakav doručak će sasvim sigurno da vas zasiti bez osećaja težine i nadimanja.Na ovaj način ćete regulisati probavu i sprečiti prejedanje i smanjiti fluktuacije šećera u krvi. Zbog niskog glikemijskog indeksa i dugotrajnog osećaja sitosti koji stvaraju korisne su u dijetama za mršavljenje.

 

chlorellaChlorella je tamnozelena alga koja živi u slatkim vodama. U vidu zelenog praha ili tableta se upotrebljava kao dodatak ishrani jer je bogata proteinima ( sadrži 18 aminokiselina), vitaminima, mineralima, luteinom, beta karotenom i hlorofilom ( pigment koji joj daje karakterističnu zelenu boju). Hlorofil je bitan za proces fotosinteze, a po svojoj strukturi je sličan hemoglobinu. Chlorella jača imunitet i pomažu u detoksikaciji organizma od teških metala. Chlorella pomaže u regeneraciji jetre. Treba da je izbegavaju osobe koje su na terapiji imunosupresivima i koje imaju neko autoimuno oboljenje. Chlorella ublažava simptome PMS-a i menopauze, poboljšava krvnu sliku, probavu..

 

Jedina mana ovim namirnicama je prilično visoka cena, ali „prošarajte“ bar povremeno vaš jelovnik ovim zdravim namirnicama, a izbacite masnu, prženu i „tešku“ hranu. Možete ih pronaći u prodavnicama zdrave hrane i najbolje je kupiti kvalitetne organske proizvode. I dok se kinoa i čia semenke preporučuju i deci i trudnicama, zbog nedovoljnog broja podataka o bezbednosti, deca i trudnice ne treba da koriste chlorellu.

kinoa-spremljena

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik