Aktuelno

Lekovitost nara. Vreme je za nar.

Nar je jedna od najlekovitijih voćki. Sazreva u kasnu jesen i početkom zime pa je pravo vreme da se sada nađe na našoj trpezi.

Nar (lat. Punica granatum) se naziva još i šipak, mogranj, granat… Smatra se simbolom plodnosti i izobilja. Ovaj grm ili drvo uspeva u toplijim krajevima. Pored toga što je prijatnog ukusa, nar je i izuzetno zdrav. Intenzivno crvena boja nara potiče od antioksidanta antocijanina. Nar sadrži: vitamin C, fosfor , kalijum, kalcijum, gvožđe, vitamine B-grupe, tanine, pektine, masne kiseline… Pitomi nar ima krupnije i slađe plodove, a divlji nar sitnije i kiselije.

nar-1Nar se preporučuje i deci, trudnicama i starijim osobama jer blagotvorno deluje na organe za varenje i smiruje grčeve u stomaku i proliv.

Povoljno deluje na srce, kosti i nerve.

Semenke nara i kora ploda su bogate polifenolnim jedinjenjima od kojih je najzastupljeniji punikalagin. Polifenoli su snažni antioksidansi koji štite čoveka od dejstva slobodnih radikala. Kora nara se koristi kao lek protiv proliva i crevnih parazita.

Po nekim studijama sok od nara ima tri puta veću antioksidativnu aktivnost od crnog vina i zelenog čaja.

Sok od nara deluje antiaterogeno ( sprečava aterosklerozu), smanjuje krvni pritisak ako se redovno konzumira, pomaže u smanjenju apsorpcije šećera što je važno kod dijabetičara naročito, smanjuje nivo holesterola u krvi, a samim tim i rizik od kardiovaskularnih bolesti ( u tu svrhu je najbolje koristiti ulje od semenki nara). Nar je značajan i za jačanje imuniteta, a samim tim i za prevenciju brojnih bolesti. Najbolje je da sok od nara ne sadrži šećer.

Od koštica nara se pravi i ulje i koristi u preparatima za oralnu primenu ili u kozmetičkim preparatima za negu kože. Ulje nara sadrži masnu kiselinu-punicinsku kiselinu koja deluje protivupalno i antitumorski.

nar-drvoUlje nara može da se koristiti lokalno, oralno ali i za masažu. Tada se obično meša sa drugim baznim uljima kako bi mu se ubrzala apsorpcija kroz kožu i poboljšala tekstura i osećaj na koži. Ulje nara se nalazi i u sastavu luksuzne kozmetike za lice. Preparati na bazi nara hidriraju kožu koja je suva i ispucala, a umornoj koži vraćaju sjaj i elastičnost. Upravo ga bogatstvo antioksidanata čini važnim u borbi protiv starenja.Svakodnevnim konzumiranjem nara nokti postaju čvršći, koža i kosa sjajnije.

 

Po nekim naučnicima se smatra da nar može pomoći u očuvanju kognitivnih ( spoznajnih) sposobnosti tako što usporava nakupljanje beta-amiloidnih proteina čije je nakupljanje karakteristično za Alchajmerovu bolest.

Nar je bogat fitoestrogenima koji olakšavaju simptome menopauze. Smatra se da sok od nara pomaže i muškarcima koji imaju problema sa potencijom.

Konzumiranjem nara ne samo naše pamćenje, već će se i naše raspoloženje popraviti.

Zbog svih ovih zdravstvenih koristi koje donosi, nar „zaslužuje“ da se nađe na našem jelovniku uz ostale zdrave namirnice.

nar-za-dorucak

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik