Aktuelno

Vitamin C, ali koji?

Iako se mnogo govori o vitaminu C, ipak većina populacije ne unosi dovoljne količine vitamina C. Primenom prirodnog vitamina C omogućava se njegova maksimalna bioiskoristljivost zahvaljujući bioflavonoidima. Bioflavonoidi su prirodni antioksidansi i stabilizatori askorbinske kiseline. Prirodni vitamin C se neuporedivo bolje apsorbuje u organizmu u odnosu na sintetski i sporo se razgrađuje što omogućava organizmu da se snabdeva duže vremena sa vitaminom C. Biološka aktivnost sintetičkih vitamina je od 50 do 70 odsto manja nego prirodnih.Dakle, kada uzimamo sintetski vitamin C telu su potrebne mnogo veće doze, a efekat ni tada nije kao kod prirodnog vitamina C.

Značaj vitamina C

c strVitamin C spada u hidrosolubilne vitamine. Vitamin C je neophodan za sintezu vezivnog tkiva, posebno kolagena, pa na taj način doprinosi elastičnosti arterija i smanjuje propustljivost venskog sistema. Vitamin C je uključen i u metabolizam holesterola do žučnih soli, uključen je u transport masnih supstanci u mitohondrije da bi se tamo razgradile, pa tako utiče na snižavanje masnoća u krvi. Pomaže u resorpciji gvožđa, ubrzava zarastanje rana i smanjuje krvarenje desni. Značajnu ulogu ima i u terapiji alergija, tako što smanjuje nivo histamina i tako smanjuje intenzitet i trajanje alergijskih reakcija. Neophodan je za sintezu hormona nadbubrežne žlezde. Neke studije čak pokazuju da smanjuje broj astmatičnih napada pri redovnoj upotrebi. Međutim, najpoznatija uloga vitamina C je kao antioksidansa. Vrlo je efikasan antioksidans, u malim koncentracijama neutrališe slobodne radikale i sprečava oštećenja DNK. Vitamin C podstiče imuni odgovor organizma. Naravno vrlo je važno unositi preporučene doze, jer iako hidrosolubilan i teško je prekoračiti dozu, u prevelikim dozama izaziva neželjene efekte poput: proliva, gorušice, povraćanja, a kod osoba sklonih stvaranju oksalatnih bubrežnih kamenčića povećava njihovo stvaranje.

U idealnim uslovima vitamin C bismo unosili u dovoljnim količinama putem hrane, međutim zbog stalne izloženosti stresu, male količine vitamina C u hrani koju konzumiramo, sve većem zagađenju planete i u uslovima hronične iscrpljenosti i oslabljenog imuniteta, prinuđeni smo da posegnemo za suplementima ( dodacima ) ishrani. Tada se javlja drugi problem: koji preparat izabrati?

 

Vitamin C nije samo askorbinska kiselina, već svoj puni efekat ima u sinergiji sa rutinom, hesperidinom i drugim bioflavonoidima. Namirnice bogate vitaminom C su: acerola, paprika, nar, zeleno lisnato povrće, kivi, limun, narandže, jagode… Vitamin C je nestabilan na vazduhu i visokim temperaturama, pa se dugotrajnim kuvanjem smanjuje njegova količina u namirnicama.

Retko se u suplementima nalazi prirodni vitamin C. Neki od suplemenata vitamina C koji su kompletni i izdvajaju se u „moru“ preparata sa vitaminom C su: Solgar HY-BIO, Natural Wealth Ester-C, kao i sigurno još neki preparati. Saznanje šta sve treba da čini kvalitetnim i bioiskoristljivim jedan preparat vitamina C će vam olakšati izbor i razjasniti otkud tolika razlika u ceni.

Hy bio orangeU 1 tableti: 500mg vitamina C, 500mg kompleksa bioflavonoida citrusa, 50mg praha ploda šipurka i 50mg rutina. Ovakav sastav omogućava njegovu izuzetnu iskoristljivost u organizmu.

 

Vitamin C za imunitet, svežinu i antioksidativnu zaštitu

 

slika +tekst

 

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik