Aktuelno

3 čarobna začina za zimske dane

Nedostatak svežih namirnica zimi možemo da nadoknadimo korišćenjem začina, koji osim što su lekoviti učiniće naša jela ukusnijim i maštovitijim. Začini koji greju, jačaju organizam i štite ga od virusnih i bakterijskih infekcija idealni su za hladne zimske dane.

gingerĐumbir ( lat. Zingiber officinale) je začinska i lekovita biljka aromatičnog, oštrog i prodornog  ukusa. Sadrži kalcijum, bakar, mangan, selen, cink…Aktivne supstance u đumbiru su gingeroli i upravo se njima pripisuje protivupalno, analgetsko,  diuretično, antimikrobno i sedativno dejstvo. Tradicionalno se đumbir koristi protiv mučnine, glavobolje i kao afrodizijak. Čaj od đumbira se preporučuje trudnicama za olakšavanje mučnina. Zbog antioksidantnih svojstava koje đumbir poseduje odličan je za jačanje odbrambenih sposobnosti organizma kod prehlade i kašlja. U stanjima prehlade olakšava disanje i ublažava kašalj. Aromatični koren đumbira pospešuje varenje i oslobađa telo od nakupljenih toksina. Na ovaj način olakšava probavu i nadutost i smanjuje bolove u želucu. Đumbir je najbolje koristiti svež, ali može da se koristi i prah dobijen od osušenog korena đumbira.

kurkuma-i-đumbirKurkuma (lat. Curcuma longa) je začinska biljka koja pripada porodici đumbira.  Tradicionalno se koristi u Indiji gde se naziva i “svetim prahom”. Kurkuma je neizostavan sastojak currija. Zlatno- žute je boje , gorko-kiselkastog , blago oporog ukusa. Kao začin najbolje se uklapa sa pirinčem, piletinom i ostalim jelima sa mesom. Od ostalih začina dobro se slaže sa đumbirom, biberom, mlevenom paprikom, belim lukom…Kurkumi se pripisuje snažno protivupalno dejstvo. Za to je zaslužan kurkumin, pigment koji kurkumi daje zlatno-žutu boju.Upravo kurkumin poseduje snažna protivupalna i antioksidativna svojstva. Prema nekim istraživanjima kurkumin pomaže u prevenciji dijabetesa, povećava osetljivost ćelija na insulin i snižava nivo šećera u krvi. Ipak, ukoliko ste dijabetičar ili uzimate lekove za snižavanje šećera u krvi neophodna je konsultacija sa lekarom. Limunada sa kurkumom je odlična za poboljšanje raspoloženja.

Čili-papričiceLjuta papričice spadaju u rod Capsicum.U ljute papričice spadaju kajenska paprika, čili papričice, feferoni…Mogu biti različite veličine, boje i ljutine. Ljut ukus potiče od kapsaicina i što ga više sadrže to je paprika ljuća. Ljute papričice deluju protivupalno, sprečavaju bol, poboljšavaju probavu… Kajenska paprika je odlična za ubrzavanje metabolizma, bogata je vitaminom C i beta karotenom. Kapsaicin iz ljute papričice povećava telesnu temperaturu.U farmaceutskim preparatima se nalazi u flasterima za ublažavanje bolova. Kapsaicin širi krvne sudove i pospešuje cirkulaciju. Najčešće se ljute papričice konzumiraju u obliku praha. Prah ljute papričice se dodaje jelima tek kada su skoro gotova da ne bi izgoreo i postao gorak i da biste mu sačuvali lepu crvenu boju. Ljute papričice se odlično kombinuju sa povrćem i mesom, ali i sa čokoladom. Meksikanci, Indijci i Mađari su poznati kao veliki ljubitelji ljute hrane. Ipak, preporuka je da se koriste umereno. Crna čokolada sa čilijem je topla preporuka za sve sladokusce.

cili

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik