Aktuelno

Resveratrol za zdravo srce. Francuski paradoks. Čaša crnog vina ili nešto drugo?

Resveratrol je polifenolno jedinjenje i nalazi se u grožđu, vinu , soku od grožđa, bobičastom voću… Pošto je opna grožđa bogatija resveratrolom i crveno (crno) vino ga ima više, jer se u postupku dobijanja belih vina opna otklanja. Resveratrol je antioksidans i pripisuju mu se brojna lekovita svojstava: zaštita srca i krvnih sudova, smanjenje holesterola, ima antiinflamatorno dejstvo, značajan je u borbi protiv gojaznosti, dijabetesa tipa 2, zaustavlja starenje, smanjuje bolove u mišićima ako se uzima odmah posle treninga … Resveratrol je fitoaleksin, odnosno spada u antimikrobne supstance koje sintetišu biljke kada su napadnute patogenima kao što su bakterije i gljive. Fitoaleksini deluju kao toksini na patogene. Vrlo brzo se akumuliraju u području patogene infekcije.

Zbog resveratrola neki lekari preporučuju čašu crnog vina dnevno. Evropsko udruženje kardiologa preporučuje uzimanje umerenih količina alkohola, odnosno da ga treba ograničiti na najviše jednu čašu na dan za žene i dve čaše na dan za muškarce.

vinoZa resveratrol se javnost zainteresovala zbog čuvenog „francuskog paradoksa“. Naime naučnici su se godinama pitali zašto Francuzi čija je ishrana bogata mastima imaju nisku stopu srčanih oboljenja. Smatralo se da je ljubav prema čaši crvenog vina jedan od mogućih razloga. Međutim prema najnovijim medicinskim istraživanjima nema dovoljno dokaza koji idu u prilog ovoj teoriji, naime većina istraživanja o resveratrolu je rađena na životinjama, a ne na ljudima, pa je još uvek prerano donositi zaključke o tome kako resveratrol utiče na ljudsko zdravlje. U Istraživanjima u laboratorijskim uslovima korišćene su koncentracije resveratrola koje su znatno veće u odnosu na one koje bi ljudi mogli da obezbede umerenim konzumiranjem vina.

Francuzi znaju da uživaju u hrani, ali iako im se na trpezi često nađu masna jela uz čašu crvenog vina, ne treba zaboraviti da su njihovi obroci manji, a češći i da jedu polako, sa uživanjem. Njihovi obroci su bogati i povrćem i koriste dosta svežih začinskih biljaka. Praktikuju i lagane šetnje koje sigurno doprinose zdravlju srca i krvnih sudova.

Resveratrol je fenolno jedinjenje i njegova bioraspoloživost zavisi i iz čega je uzet, a najveća bioraspoloživost mu je iz crnog vina. U crnom vinu se nalaze pored resveratrola još i flavonoidi koji takođe spadaju u grupu biljnih antioksidanasa. Najviše ima antocijanidina, koji se nalaze u opni i daju boju crvenom vinu. Ipak treba biti umeren u konzumaciji vina.

Pitanje da li količina resveratrola u jednoj čaši crvenog vina utiče blagotvorno na Vaš organizam ili ne, neka Vas ne spreči da u njemu uživate. Ne zaboravite da budete umereni! Uživajte u lepom vremenu koje iskoristite za šetnje ukoliko ne volite da se bavite sportom i okrenite se mediteranskom načinu ishrane koji se pokazao kao najbolji za zdravlje.

 

tanjir-povrca

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik