Atopijski dermatitis (ekcem)

Atopijski dermatitis (ekcem)

Atopijski dermatitis (ekcem) je veoma česta kožna bolest kod dece. Sama bolest se ne nasleđuje, ali se nasleđuje sklonost ka oboljenju. Atopijska konstitucija znači da dete ima sklonost ka alergijskim bolestima. Dete pored ekcema može, ali i ne mora oboleti od astme, polenske kijavice, alergija na hranu. Ekcem je rezultat uzajamnog delovanja naslednih faktora i okoline. Javlja se kod beba od nekoliko meseci i dece do 5 godina. Ekcem nije zarazan, ali je neprijatan zbog intenzivnog svraba, crvenila i osetljivosti kože.
Atopijski dermatitis se pojavljuje u obliku crvenih suvih lišajeva, ređe i mehurica na koži obraza, spoljašnjih strana udova (kod odojčadi) ili pregibima zglobova (kolena, laktovi, ručni i skočni zglobovi). Svrab je obavezan simptom i čini bolest težom jer utiče na san, apetit i ponašanje beba i dece. Ekcem se obično javlja na proleće i jesen, a mogu ga pogoršati emocionalni stresovi. Kao posledica suvoće kože i češanja zbog svraba se mogu javiti sekundarne infekcije bakterijama i virusima. Osnovu lečenja čine kortikosteroidne kreme ili masti u dogovoru sa pedijatrom ili dermatologom. Emolijentne kreme je potrebno koristiti u kombinaciji sa lečenjem za vreme izbijanja ekcema, ali i tokom njegovog mirovanja. Nekada je potrebna primena antibiotika i antihistaminika (ublažavaju svrab). Dermatokozmetički preparati poboljšavaju stanje kože, smanjuju učestalost ekcema, ublažavaju suvoću i ispucalost i smanjuju potrebu za korišćenjem kortikosteroidnih krema.
U našim apotekama naći ćete vrhunske preparate za negu atopične kože iz linija La Roche Posay- Lipicar linija. A-derma Exomega linija i Mustela.

[separator top=“10″]

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik