Aktuelno

Bobičasto voće – letnji saveznik zdravlja i lepote

Leti je lako hraniti se zdravo samo ukoliko to želite. Prepune pijace voća i povrća neka vas inspirišu da se bar ovaj deo godine hranite raznovrsno i zdravo. Dozvoliti da se kroz vašu ishranu provuče parče pice, sladoled ili kolač nije greh. „Greh“ je neiskoristiti ovaj divni deo godine da osvežite svoj organizam ukusnim i zdravim zalogajima. Bobičasto voće spada u sam vrh zdravih namirnica. Retki su oni koji ne vole maline, kupine, borovnice, ribizle… Ove sočne, ukusne i pre svega zdrave voćke su bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima, enzimima.

malineMaline (lat.Rubus idaeus) su bogate vitaminom C, beta- karotenom, manganom, bakrom, kalijumom, vlaknima…Bogatstvo vlaknima, a mali sadržaj kalorija ih čine idealnim za one koji žele da redukuju telesnu težinu. Maline su bogate antioksidansima i zbog toga deluju  protivupalno. Elaginska kiselina kojom su bogate maline spada u fenolna jedinjenja koja se vezuje za toksične supstance u organizmu i na taj način ih izbacuje. Zbog niskog sadržaja šećera preporučuju se i dijabetičarima. Čiste krvne sudove i ublažavaju blage reumatične bolove. Zahvaljujući salicilnoj kiselini koju sadrže štite od srčanih oboljenja. U narodnoj medicini se maline koriste za podsticanje znojenja i skidanje povišene telesne temperature. Pored ploda lekovit je i list maline koji se koristi za sprečavanje spontanog porođaja.

 

kupineKupina (lat.Rubus fruticosus) nam je odavno poznata kao voće koje se koristi u borbi protiv anemije. Takođe su bogate antioksidansima i imaju protivupalno dejstvo. Antocijani iz kupina štite moždane ćelije od oksidativnog stresa i samim tim od demencije. Kupinov list se koristi za pripremu čaja koji se daje kod proliva i drugih probavnih tegoba. Kupinovo vino se koristi za lečenje anemije.

 

 

 

 

 

 

 

borovniceBorovnice (lat. Vaccinium myrtillus) su čuvari vida te se tako ekstrakti borovnice često nalaze u preparatima za zdrav vid i sprečavanje makularne degeneracije. Borovnice i maline su odlične za zdravlje kostiju. Modroplava boja borovnica potiče od flavonoida antocijana. Upravo zahvaljujući antocijanima borovnice povećavaju elastičnost krvnih sudova i zbog toga se preporučuju kod proširenih vena i slabe cirkulacije, ali i dijabetičarima kojima su zidovi krvnih sudova oštećeni. Borovnice se koriste i za poboljšanje pamćenja i sprečavanje Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. List borovnice se koristi za lečenje povećanog krvnog pritiska. Šumske borovnice su bogatije lekovitim materijama u odnosu na gajene.

Za one koji žele da smršaju ove voćke su odličan izbor jer regulišu probavu, a veoma su bogate biološki važnim materijama. Slobodno ih možemo smatrati hranom za duh i telo. Možemo ih zamrznuti i jesti tokom cele godine, a pravilnim zamrzavanjem ne gube lekovita svojstva.

Iako je najzdravije da ih konzumirate u svežem obliku, možete ponekad napraviti i kolač od ovog voća. Biće svakako zdraviji od većine kolača, a bogatstvo boja će ga učiniti atraktivnim i za najmlađe članove porodice.

kolač-sa-bobičastim-voćem

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik