Aktuelno
0

Bobičasto voće – letnji saveznik zdravlja i lepote

Leti je lako hraniti se zdravo samo ukoliko to želite. Prepune pijace voća i povrća neka vas inspirišu da se bar ovaj deo godine hranite raznovrsno i zdravo. Dozvoliti da se kroz vašu ishranu provuče parče pice, sladoled ili kolač nije greh. „Greh“ je neiskoristiti ovaj divni deo godine da osvežite svoj organizam ukusnim i zdravim zalogajima. Bobičasto voće spada u sam vrh zdravih namirnica. Retki su oni koji ne vole maline, kupine, borovnice, ribizle… Ove sočne, ukusne i pre svega zdrave voćke su bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima, enzimima.

malineMaline (lat.Rubus idaeus) su bogate vitaminom C, beta- karotenom, manganom, bakrom, kalijumom, vlaknima…Bogatstvo vlaknima, a mali sadržaj kalorija ih čine idealnim za one koji žele da redukuju telesnu težinu. Maline su bogate antioksidansima i zbog toga deluju  protivupalno. Elaginska kiselina kojom su bogate maline spada u fenolna jedinjenja koja se vezuje za toksične supstance u organizmu i na taj način ih izbacuje. Zbog niskog sadržaja šećera preporučuju se i dijabetičarima. Čiste krvne sudove i ublažavaju blage reumatične bolove. Zahvaljujući salicilnoj kiselini koju sadrže štite od srčanih oboljenja. U narodnoj medicini se maline koriste za podsticanje znojenja i skidanje povišene telesne temperature. Pored ploda lekovit je i list maline koji se koristi za sprečavanje spontanog porođaja.

 

kupineKupina (lat.Rubus fruticosus) nam je odavno poznata kao voće koje se koristi u borbi protiv anemije. Takođe su bogate antioksidansima i imaju protivupalno dejstvo. Antocijani iz kupina štite moždane ćelije od oksidativnog stresa i samim tim od demencije. Kupinov list se koristi za pripremu čaja koji se daje kod proliva i drugih probavnih tegoba. Kupinovo vino se koristi za lečenje anemije.

 

 

 

 

 

 

 

borovniceBorovnice (lat. Vaccinium myrtillus) su čuvari vida te se tako ekstrakti borovnice često nalaze u preparatima za zdrav vid i sprečavanje makularne degeneracije. Borovnice i maline su odlične za zdravlje kostiju. Modroplava boja borovnica potiče od flavonoida antocijana. Upravo zahvaljujući antocijanima borovnice povećavaju elastičnost krvnih sudova i zbog toga se preporučuju kod proširenih vena i slabe cirkulacije, ali i dijabetičarima kojima su zidovi krvnih sudova oštećeni. Borovnice se koriste i za poboljšanje pamćenja i sprečavanje Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. List borovnice se koristi za lečenje povećanog krvnog pritiska. Šumske borovnice su bogatije lekovitim materijama u odnosu na gajene.

Za one koji žele da smršaju ove voćke su odličan izbor jer regulišu probavu, a veoma su bogate biološki važnim materijama. Slobodno ih možemo smatrati hranom za duh i telo. Možemo ih zamrznuti i jesti tokom cele godine, a pravilnim zamrzavanjem ne gube lekovita svojstva.

Iako je najzdravije da ih konzumirate u svežem obliku, možete ponekad napraviti i kolač od ovog voća. Biće svakako zdraviji od većine kolača, a bogatstvo boja će ga učiniti atraktivnim i za najmlađe članove porodice.

kolač-sa-bobičastim-voćem

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije

Međunarodni dan deteta

Aktuelno
Širom sveta se danas, 20. novembra, obeležava Međunarodni dan deteta. Ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine…
Detaljnije
Izbornik