Aktuelno

Cveklom protiv anemije

Ukoliko imate neke od simptoma poput: manjka energije, iscrpljenosti, ubrzanog rada srca, hladnih ekstremiteta, opadanja kose, blede boje kože, kratkog daha… moguće da ste anemični (malokrvni). Kod težih oblika malokrvnosti mogu da se jave vrtoglavice i glavobolje. Ipak, mnogi simptomi kod različitih bolesti se preklapaju pa bi najbolje bilo da proverite krvnu sliku.

cvekla sokU zavisnosti od stepena malokrvnosti mogu vam biti preporučeni lekovi i odgovarajuća ishrana pomoću koje ćete lakše popuniti depoe gvožđa u organizmu. Cvekla je jedna od namirnica koja vam može pomoći u lečenju malokrvnosti.

Najbolje je koristiti svežu cveklu i sok od sveže cvekle pošto kuvanjem gubi svoja lekovita svojstva. Sok od sirove cvekle je odličan u borbi protiv anemije.

Cvekla sadrži: vitamin A, gvožđe, kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, folnu kiselinu, vitamin C, vitamin B12, mangan…Crvena boja cvekle potiče od antocijana. Antocijani su pigmenti koji štite krvne sudove.

Zbog visokog sadržaja folne kiseline se naročito preporučuje  trudnicama.

Možete da napravite osvežavajući napitak kombinujući cveklu sa šargarepom i limunom. Takođe, kao pomoć pri mršavljenju je odličan sok od cvekle u kombinaciji sa šargarepom, jabukom, celerom i đumbirom.

Cvekla je odlična i za detoksikaciju i regeneraciju jetre. Odličan je antioksidant, deluje diuretično, poboljšava varenje…Zahvaljujući sadržaju vlakana u cvekli odlična je za čišćenje organizma.

salata sa cveklomSok od sveže cvekle pomaže i u smanjenju krvnog pritiska, ukupnog holesterola, pomaže kod demencije, dijabetesa…Smatra se da sok od cvekle poboljšava oksigenaciju mišića, a samim tim i izdržljivost tokom sportskih aktivnosti.

Ukoliko ne možete da jedete sirovu cveklu možete da je ispečete u rerni. Pečenjem cvekle se gubi manje hranljivih materija nego kuvanjem.

Nemojte se uplašiti ukoliko primetite da vam mokraća i stolica imaju crvenkastu boju pošto je ovo normalna pojava prilikom konzumiranja cvekle.

Lečenje anemije najčešće traje od 3-6 meseci. Obavezna je laboratorijska analiza krvi. Pored terapije lekovima i odgovarajuće ishrane savetuje se i boravak na svežem vazduhu.

Cvekla nam je dostupna tokom cele zime i u ovim hladnim danima nas štiti i od prehlade.

cvekla 3

Još sličnih objava

Najnovije

Glavobolja

Aktuelno
Glavobolja je najčešće stanje bola na koje se pacijenti žale. Postoji više vrsta glavobolja, kao i različiti uzroci njihovog nastanka. Glavobolje znatno smanjuju radnu sposobnost, a smatra se da svaki…
Detaljnije
Izbornik