Da li ste znali?

Cejlonski cimet i zdravlje

Cimet ( lat.Cinnamonum zeylanicum ) je zimzeleno drvo iz porodice lovora. Potiče iz Šri Lanke (raniji naziv Cejlon).Začin je kora koja se dobija kada se oljušte tanke grančice (mlade grane cimetovca redovno se režu i guli im se kora, a unutrašnja kora se odvija, a zatim suši.) Na tržištu se nalazi u štapićima i samleven, u prahu.

cimet-1Cimet nije samo aromatični začin koji koristimo u kulinarstvu i dodajemo prilikom pečenja i kolačima. Cimet je izuzetno zdrav. U Aziji se hiljadama godina koristi i kao lek.

Cimet ubrzava metabolizam pa se preporučuje osobama koje imaju problema sa zatvorom i onima koji žele da smršaju.

Cimet zagreva telo i poboljšava cirkulaciju.

Cimet se naročito preporučuje osobama obolelim od dijabetesa da pomogne regulisanje nivoa glukoze u krvi na prirodan način, ali i zdravim osobama jer drži nivoe šećera u krvi pod kontrolom.

Cimet utiče i na sniženje LDL holesterola, te ga to čini idealnim prirodnim lekom za snižavanje holesterola, ali nikako ne sme biti zamena za lekove koje su propisali lekari.Pošto snižava nivo holesterola u krvi i poboljšava cirkulaciju krvi koristi se za sprečavanje srčanih bolesti.

Cimet deluje antibakterijski i uništava štetne bakterije u organizmu, ali pomaže i kod lečenja kandidijaze. Zahvaljujući svojim antibakterijskim i antimikrobnim svojstvima reguliše varenje, dijareju i zatvor, a samim tim osoba se bolje i oseća jer postoji veza između zdravlja creva i mentalnog zdravlja.

cimet-and-candlePošto deluje anti-inflamatorno, uz druge anti-inflamatorne začine poput kurkume, karija i đumbira se koristi kao anti-inflamatorna hrana koja pomaže kod artritisa da smanji bol i upalu.

Cinamalaldehid iz cimeta uspostavlja hormonalni balans kod žena tako što smanjuje produkciju testosterona, a povećava produkciju progesterona.

Da bi ispoljio svoje terapijsko dejstvo nije dovoljno posuti ga po hrani, potrebno je uzeti veću dozu, a preporuka je da se uzima pola kašičice do jedna kašičica dnevno.

Miris cimeta podstiče mentalnu budnost i koristi se u aromaterapiji u obliku mirisnih štapića i ulja cimeta.

Da bismo koristili cimet u medicinske svrhe potrebno je da znamo da postoje različite vrste cimeta, a izdvajaju se cejlonski cimet (Cinnamomum zeylanicum) i kasija (kineski) cimet (Cinnamomum cassia). Pravi cimet je cejlonski i on je svetlije boje, nežnije arome , finije usitnjen i dosta je skuplji od kasija cimeta koji je uglavnom zastupljen po našim prodavnicama i ima oštriju aromu i intenzivniji miris. Što se tiče štapića njih razlikujemo po tome što kasija štapići cimeta imaju gušću i grublju teksturu. Pravi razlog zbog kojeg treba da koristimo cejlonski cimet je zbog nižeg sadržaja kumarina u cejlonskom cimetu. Kumarin može da ošteti jetru i bubrege. Inače kumarin ima slatkast miris i prirodni je sastojak mnogih biljaka, a koristio se u prehrambrenoj industriji kao pojačivač arome, međutim zbog hepatotoksičnosti upotreba mu je ograničena.

Cimet se ne preporučuje u terapijskim dozama trudnicama, dojiljama i deci mlađoj od dve godine.

Etarsko ulje cimeta se meša sa drugim uljima i koristi za relax masaže i otklanjanje bolova u mišićima.

cimet-kafa

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije
Izbornik