Da li ste znali?
0

Cejlonski cimet i zdravlje

Cimet ( lat.Cinnamonum zeylanicum ) je zimzeleno drvo iz porodice lovora. Potiče iz Šri Lanke (raniji naziv Cejlon).Začin je kora koja se dobija kada se oljušte tanke grančice (mlade grane cimetovca redovno se režu i guli im se kora, a unutrašnja kora se odvija, a zatim suši.) Na tržištu se nalazi u štapićima i samleven, u prahu.

cimet-1Cimet nije samo aromatični začin koji koristimo u kulinarstvu i dodajemo prilikom pečenja i kolačima. Cimet je izuzetno zdrav. U Aziji se hiljadama godina koristi i kao lek.

Cimet ubrzava metabolizam pa se preporučuje osobama koje imaju problema sa zatvorom i onima koji žele da smršaju.

Cimet zagreva telo i poboljšava cirkulaciju.

Cimet se naročito preporučuje osobama obolelim od dijabetesa da pomogne regulisanje nivoa glukoze u krvi na prirodan način, ali i zdravim osobama jer drži nivoe šećera u krvi pod kontrolom.

Cimet utiče i na sniženje LDL holesterola, te ga to čini idealnim prirodnim lekom za snižavanje holesterola, ali nikako ne sme biti zamena za lekove koje su propisali lekari.Pošto snižava nivo holesterola u krvi i poboljšava cirkulaciju krvi koristi se za sprečavanje srčanih bolesti.

Cimet deluje antibakterijski i uništava štetne bakterije u organizmu, ali pomaže i kod lečenja kandidijaze. Zahvaljujući svojim antibakterijskim i antimikrobnim svojstvima reguliše varenje, dijareju i zatvor, a samim tim osoba se bolje i oseća jer postoji veza između zdravlja creva i mentalnog zdravlja.

cimet-and-candlePošto deluje anti-inflamatorno, uz druge anti-inflamatorne začine poput kurkume, karija i đumbira se koristi kao anti-inflamatorna hrana koja pomaže kod artritisa da smanji bol i upalu.

Cinamalaldehid iz cimeta uspostavlja hormonalni balans kod žena tako što smanjuje produkciju testosterona, a povećava produkciju progesterona.

Da bi ispoljio svoje terapijsko dejstvo nije dovoljno posuti ga po hrani, potrebno je uzeti veću dozu, a preporuka je da se uzima pola kašičice do jedna kašičica dnevno.

Miris cimeta podstiče mentalnu budnost i koristi se u aromaterapiji u obliku mirisnih štapića i ulja cimeta.

Da bismo koristili cimet u medicinske svrhe potrebno je da znamo da postoje različite vrste cimeta, a izdvajaju se cejlonski cimet (Cinnamomum zeylanicum) i kasija (kineski) cimet (Cinnamomum cassia). Pravi cimet je cejlonski i on je svetlije boje, nežnije arome , finije usitnjen i dosta je skuplji od kasija cimeta koji je uglavnom zastupljen po našim prodavnicama i ima oštriju aromu i intenzivniji miris. Što se tiče štapića njih razlikujemo po tome što kasija štapići cimeta imaju gušću i grublju teksturu. Pravi razlog zbog kojeg treba da koristimo cejlonski cimet je zbog nižeg sadržaja kumarina u cejlonskom cimetu. Kumarin može da ošteti jetru i bubrege. Inače kumarin ima slatkast miris i prirodni je sastojak mnogih biljaka, a koristio se u prehrambrenoj industriji kao pojačivač arome, međutim zbog hepatotoksičnosti upotreba mu je ograničena.

Cimet se ne preporučuje u terapijskim dozama trudnicama, dojiljama i deci mlađoj od dve godine.

Etarsko ulje cimeta se meša sa drugim uljima i koristi za relax masaže i otklanjanje bolova u mišićima.

cimet-kafa

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije

Međunarodni dan deteta

Aktuelno
Širom sveta se danas, 20. novembra, obeležava Međunarodni dan deteta. Ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine…
Detaljnije
Izbornik