Aktuelno

Jagode – slatke i lekovite

Jagode su omiljeno voće dece i odraslih. Njihova sezona je uveliko počela i na pijacama se mogu naći ukusni i zreli plodovi. U slatkom, sočnom ukusu i mirisu jagoda bi trebalo što češće da uživate.

sumske-jagode-1Jagode spadaju u niskokalorično voće – mogu da sadrže i do 90% vode. Udeo šećera je mali pa ih mogu koristiti i dijabetičari. Lako su svarljive i naročito se preporučuju deci i trudnicama. Ipak, ne preporučuju se iz predostrožnosti deci mlađoj od godinu dana jer mogu da izazovu alergijsku reakciju. Oprez je takođe potreban i kod odraslih koji su na njih alergični. Svi ostali mogu slobodno da uživaju svakodnevno u njihovom ukusu i lekovitosti.

Od vitamina u jagodama se izdvaja vitamin C, a od minerala mangan. Od ostalih sastojaka sadrže: vitamine B5, B6, folnu kiselinu,  vitamin K, beta-karoten, magnezijum, kalijum, gvožđe, kalcijum, bakar, fosfor, jod, dijetetska vlakna, antioksidanse od kojih i potiče jarka crvena boja…Vitamin C je neophodan za stvaranje kolagena, a samim tim ima i anti-age dejstvo. Mangan je zajedno sa hromom neophodan za stvaranje insulina i normalan metabolizam glukoze.

jagodice-1Jagode se preporučuju osobama koje pate od zatvora, anemije, reumatskih tegoba…Odlične su za detoksikaciju, ali i hidrataciju organizma zahvaljujući elektrolitima koje sadrže. Zahvaljujući ovome jagode pročišćavaju organizam i otklanjaju prolećni umor koji se često javlja u ovom periodu.

Odlične su za lepu kožu i kosu. Njihovom redovnom konzumacijom se smanjuje celulit. Jagode sadrže i elaginsku kiselinu koja je prirodni antioksidans,  podstiče stvaranje kolagena i štiti organizam od starenja.

Od jagoda možete da pravite i maske za lice i kosu. Napravite kašu od jagoda i pomešajte je sa kokosovim uljem i eto odlične maske za kosu. Za suvu kožu je odlična maska od jagoda i meda ili jogurta, a za umornu kožu pomešajte jagode i belance.

Prema nekim istraživanjima svakodnevnom konzumacijom jagoda se smanjuje nivo lošeg holesterola (LDL) i triglicerida u krvi, a zbog visokog sadržaja antioksidanasa usporava se propadanje kognitivnih (saznajnih) sposobnosti.

Najbolje ih je jesti sveže jer se njihovim stajanjem i termičkom obradom gubi veliki deo dragocenih sastojaka. Takođe perite ih i uklanjajte peteljke i listiće neposredno pred jelo.

jagode-3-1

Još sličnih objava

Najnovije

Glavobolja

Aktuelno
Glavobolja je najčešće stanje bola na koje se pacijenti žale. Postoji više vrsta glavobolja, kao i različiti uzroci njihovog nastanka. Glavobolje znatno smanjuju radnu sposobnost, a smatra se da svaki…
Detaljnije
Izbornik