Da li ste znali?

Silicijum za lepu kosu, kožu i nokte

Iako je silicijum jedan od elemenata u tragovima u našem organizmu danas se sve više govori o njegovoj gradivnoj ulozi. Ima ga dosta u zemljištu, međutim slabo se resorbuje iz hrane pa može doći do njegovog deficita u organizmu.

kosa-1Važan je za jačanje vezivnog tkiva, za zdravu i jaku kosu, kožu i nokte i za izbacivanje teških metala iz organizma.

Neki od simptoma nedostatka silicijuma su i krti i lomljivi nokti i kosa. Upravo nedostatak silicijuma može biti razlog vašeg nezadovoljstva kvalitetom kose i noktiju. Silicijum je pravi anti-age mineral. Bez silicijuma telo gubi na jedrosti i čvrstini. Jačanjem vezivnog tkiva jača se kolagen, osnovni strukturni protein vezivnog i potpornih tkiva. Kolagen daje koži čvrstoću i jedrost.

Značajnim za lepotu i za zdravlje ga čini i to što za sebe vezuje teške metale i izbacuje ih iz organizma. Eliminacijom toksina dolazi do poboljšanja strukture kože zahvaćene celulitom. Ovo je razlog zbog kojeg ne bismo trebali da dozvolimo deficit ovog „prirodnog čistača“. Zahvaljujući silicijumu sprečava se nakupljanje aluminijuma u organizmu. Prema nekim istraživanjima nakupljanje aluminijuma u mozgu je povezano sa nastankom Alchajmerove bolesti. Starenjem se količina silicijuma u organizmu smanjuje.

rastavic-1Preparati protiv artritisa i osteoporoze takođe u sebi sadrže i silicijum.

Kosa je ukras lica i pored brojnih faktora koji mogu da izazovu opadanje kose je i nedostatak silicijuma. Silicijum će kosi dati sjaj i sprečiti njeno opadanje. Takođe će povećati čvrstinu i elastičnost kože, povećati njenu hidriranost i tako smanjiti bore.

Namirnice bogate silicijumom su žitarice od celog zrna (naročito ovas), mahunarke, krastavac, paradajz, paprika, zelena salata, jabuke…Prilikom rafinisanja se silicijum se uklanja iz opne žitarica. Takođe voda veće tvrdoće sadrži više silicijuma od meke.

Biljka rastavić (lat. Equisetum arvense) se koristi kao diuretik , ali i za jačanje kostiju upravo zahvaljujući silicijumovoj kiselini koju sadrži. Silicijumova kiselina jača vezivno tkivo, a koži daje mladolik izgled. Čaj od rastavića može da pomogne u prevazilaženju nedostatka silicijuma.

devojka-1

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije
Izbornik