Aktuelno

Kad zamiriše kesten ulicama grada

kesten-2Oni koji vole jesen sigurno će vam kao jedan od razloga zašto je vole navesti i miris pečenog kestenja. Čim se pojavi kesten kod uličnih prodavaca postajemo svesni da je došla jesen. Miris pečenog kestena budi naša čula i podseća nas na detinjstvo.

Potrebno je razlikovati divlji od pitomog kestena. Stabla divljeg kestena su velika i lepa. Dostižu visinu i preko 20 metara, a mogu biti stara i preko 200 godina. Često se nalaze u gradskim parkovima i stvaraju povoljne mikroklimatske uslove. Plodovi divljeg kestena se ne jedu, ali se u narodu koriste protiv moljaca. Od ekstrakta divljeg kestena se prave kreme protiv proširenih vena, problema sa cirkulacijom, kod reumatskih bolova.

Pitomi kesten se jede pečen i kuvan, a može od njega da se pravi brašno i kesten pire. Poznat je i med od kestena. Od listova kestena se pravi čaj koji ublažava kašalj.

decja-igraSlatkog, hlebastog ukusa kesten je najomiljeniji kada je pečen. Plodovi kestena imaju malo kalorija za razliku od većine drugih semenki i orašastih plodova. Za kesten je karakteristično da sadrži dosta skroba zato se od njega i pravi brašno. Ima nizak sadržaj masti, a dosta ugljenih hidrata. Jedino je orašasto voće koje sadrži vitamin C. Odličan je izvor vitamina i minerala, sadrži: kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar, mangan, vitamine B grupe… Zbog sadržaja kalcijuma, fosfora i magnezijuma kesten je odličan za zdravlje kostiju. Kesten je izuzetno hranljiv i obezbeđuje organizmu potrebnu energiju. Zbog sadržaja kalijuma dobar je za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema i bubrega.

Preporučuje se deci, trudnicama, sportistima, umornim i bezvoljnim osobama.

Pored svih ovih lekovitih svojstava plod kestena možete da koristite i za igru sa decom. Tada možete koristiti i divlji kesten koji sakupite po gradskim parkovima. Potreban vam je plod kestena, nešto čime ćete ga probušiti , plastelin, konac, par čačkalica i eto materijala za kreativnu radionicu.

Kesten je zdrav, a to je razlog više da i vi budete među prolaznicima sa fišecima punim kestena koji greju prste njegovim plodovima i uživaju u njegovom mirisu i ukusu.

kesten-3

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije
Izbornik