Aktuelno
0

Kad zamiriše kesten ulicama grada

kesten-2Oni koji vole jesen sigurno će vam kao jedan od razloga zašto je vole navesti i miris pečenog kestenja. Čim se pojavi kesten kod uličnih prodavaca postajemo svesni da je došla jesen. Miris pečenog kestena budi naša čula i podseća nas na detinjstvo.

Potrebno je razlikovati divlji od pitomog kestena. Stabla divljeg kestena su velika i lepa. Dostižu visinu i preko 20 metara, a mogu biti stara i preko 200 godina. Često se nalaze u gradskim parkovima i stvaraju povoljne mikroklimatske uslove. Plodovi divljeg kestena se ne jedu, ali se u narodu koriste protiv moljaca. Od ekstrakta divljeg kestena se prave kreme protiv proširenih vena, problema sa cirkulacijom, kod reumatskih bolova.

Pitomi kesten se jede pečen i kuvan, a može od njega da se pravi brašno i kesten pire. Poznat je i med od kestena. Od listova kestena se pravi čaj koji ublažava kašalj.

decja-igraSlatkog, hlebastog ukusa kesten je najomiljeniji kada je pečen. Plodovi kestena imaju malo kalorija za razliku od većine drugih semenki i orašastih plodova. Za kesten je karakteristično da sadrži dosta skroba zato se od njega i pravi brašno. Ima nizak sadržaj masti, a dosta ugljenih hidrata. Jedino je orašasto voće koje sadrži vitamin C. Odličan je izvor vitamina i minerala, sadrži: kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar, mangan, vitamine B grupe… Zbog sadržaja kalcijuma, fosfora i magnezijuma kesten je odličan za zdravlje kostiju. Kesten je izuzetno hranljiv i obezbeđuje organizmu potrebnu energiju. Zbog sadržaja kalijuma dobar je za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema i bubrega.

Preporučuje se deci, trudnicama, sportistima, umornim i bezvoljnim osobama.

Pored svih ovih lekovitih svojstava plod kestena možete da koristite i za igru sa decom. Tada možete koristiti i divlji kesten koji sakupite po gradskim parkovima. Potreban vam je plod kestena, nešto čime ćete ga probušiti , plastelin, konac, par čačkalica i eto materijala za kreativnu radionicu.

Kesten je zdrav, a to je razlog više da i vi budete među prolaznicima sa fišecima punim kestena koji greju prste njegovim plodovima i uživaju u njegovom mirisu i ukusu.

kesten-3

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije

Međunarodni dan deteta

Aktuelno
Širom sveta se danas, 20. novembra, obeležava Međunarodni dan deteta. Ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine…
Detaljnije
Izbornik