Da li ste znali?
0

Kako poboljšati dečji apetit

Zdrava i izbalansirana ishrana je jedan od preduslova dobrog zdravlja dece i odraslih. Iako se u poslednje vreme suočavamo sa sve većim brojem gojazne dece usled neadekvatne ishrane, nedostatka fizičke aktivnosti, ali i genetskih faktora, sa druge strane nemali broj roditelja se bori sa lošim apetitom deteta.

sarenilo na tanjiruMališani često žele da jedu slatkiše i industrijski prerađenu hranu koja ima jači ukus, ali slabu nutritivnu vrednost. Roditeljima ovih mališana nahraniti dete predstavlja veliki izazov i „borba“ se vodi oko svake kašičice. Svesni važnosti pravilne ishrane u najranijem uzrastu za rast i razvoj deteta, ali i za zdravlje u odraslom dobu roditelji pribegavaju raznim metodama.

Nikako ne treba podleći pod dečjim pritiskom i dati im slatkiše i nezdravu brzu hranu vodeći se mišlju da je bolje da bilo šta pojedu. Dete može početi manipulisati roditeljima i odbijati drugu hranu ako je već jedan put uspelo da se izbori za slatkiše.

Problemu lošeg apetita deteta treba pristupiti sistematično i isključiti neke faktore koji mogu da utiču na apetit (prehlada, mučnina, bolovi u stomačiću…).Ukoliko lekar utvrdi da je dete zdravo roditeljima su na raspolaganju i biljni preparati za poboljšanje apetita.

Pravilne navike u ishrani deteta su najvažnije, ne zanemarujući i pravo deteta da neku hranu zaista ne voli. Punuditi mu drugu zdravu hranu i obavezno ga „uobročiti“. Lepo servirana hrana i šarenilo u tanjiru će takođe podstaći dečji apetit. Ukoliko je dete veće možete ga uključiti u pripremu obroka. To će im svakako biti zanimljivo i lakše će prihvatiti da to i pojedu.

dečja pomoćPružite detetu raznovrsnost, omogućite mu da proba nove ukuse, razvijajte zdravu radoznalost. Sami pružite dobar primer i obezbedite dobru atmosferu za trpezom.

Za podsticanje apetita, u zavisnosti od uzrasta detetu možete dati vitaminski sirup ili tablete za žvakanje. Ovi dodaci obično sadrže cink, vitamine B grupe, ali i gorke materije. Birajte preparate koji ne sadrže alkohol, veštačke arome i zaslađivače.

Preparati na bazi cinka pored toga što su odlični za imunitet u sezoni prehlada i gripa imaju ulogu i u održavanju zdravog apetita.

Vitamini B grupe su veoma važni za pravilan rast i razvoj.

Gorke materije iz islandskog lišaja, lincure, maslačka, kičice povoljno deluju na metabolizam i probavu a samim tim i na apetit.

Pravilna ishrana treba da počne od malih nogu i tada treba da se stvaraju zdrave navike u ishrani.

devojčica i jabuka

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije

Međunarodni dan deteta

Aktuelno
Širom sveta se danas, 20. novembra, obeležava Međunarodni dan deteta. Ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine…
Detaljnije
Izbornik