Aktuelno

Da li je vreme za beta karoten?

Stiže nam sunčaniji period godine kada je sve podređeno planiranju odmora, druženju na otvorenom, sunčanju i laganijoj garderobi. Ovo je i početak naših upozorenja da koliko god voleli sunce, treba da ga se i pomalo plašimo. Sve je više bolesti kože povezanih sa štetnim UV zračenjem, a, opet, uprkos svim našim apelima, malo je ljudi koji ovu problematiku shvataju  dovoljno ozbiljno. Za ljude koji imaju alergiju na sunce, osetljivu kožu i svetlu put, zaštitni faktor je obaveza sa prvim zracima sunca. Osobe sa tamnijom kožom ne moraju biti toliko rigorozne, ali i za njih je SPF zaštita obavezna, naročito u letnjim mesecima.

Šta još možemo učiniti za zdravlje i lepotu svoje kože?

Osim adekvatne zaštite od sunca, dnevne nege koju svako od nas ima u skladu sa svojom rutinom i tipom kože, adekvatne ishrane i zdravih navika koje se na koži odmah odražavaju, nije naodmet uortačiti se sa najboljim saveznikom vaše kože tokom leta. To je beta karoten, prekursor vitamina A, vrlo snažan antioksidans i jak pigment koji će vam pomoći da dobijete toliko željeni bronzani ten.

Koji su benefiti beta karotena?

Kao što smo rekli, bez beta karotena ne bismo imali vitamin A koji igra veliku ulogu u zdravlju i zaštiti kože i očuvanju vida. Svojim jakim antioksidativnim dejstvom pomaže u prevenciji starenja, daje koži prirodni sjaj, sprečava suvoću i perutanje. Beta karoten je pigment koji kožu štiti od štetnog zračenja time što povećava proizvodnju prirodnog pigmenta kože koji sprečava prodiranje UV zraka u dublje slojeve kože. Istovremeno ubrzava i čuva preplanulost kože i mesecima nakon sunčanja.

Osim toga, beta karoten lako prodire u svaku ćeliju i zbog toga pozitivno utiče na celokupno stanje organizma – jača imuni sistem, ima antikancerogeno i kardioprotektivno dejstvo zbog svojih antioksidativnih svojstava, poboljšava kapcitet pluća i time pomaže u prevenciji astme i respiratornih bolesti, pojačava kognitivne sposobnosti i pozitivno utiče na mozak, pomaže u zaštiti i očuvanju vida.

Beta-karoten u hrani

Najveće količine ovog provitamina nalaze se voću i povrću žute, crvene, narandžaste i tamnozelene boje – šargarepi, bundevi, paradajzu, paprikama, rotkvicama, slatkom krompiru, tikvicama, kajsijama, papaji, spanaću, kelju i slično. Najveća količina se oslobađa kada su namirnice termički obrađene, a kada se kombinuje sa mastima, postiže se najveći stepen apsorpcije. Hrana nije dovoljan izvor ovog provitamina u situacijama kada je koži potrebna dodatna podrška, pa se preporučuje i dodatno unošenje ovog značajnog provitamina. U našim apotekama potražite proizvode na bazi beta karotena i na vreme pripremite svoju kožu za sunce i avanture!

Vaš Galen pharm!

Još sličnih objava

Najnovije

Glavobolja

Aktuelno
Glavobolja je najčešće stanje bola na koje se pacijenti žale. Postoji više vrsta glavobolja, kao i različiti uzroci njihovog nastanka. Glavobolje znatno smanjuju radnu sposobnost, a smatra se da svaki…
Detaljnije
Izbornik