Aktuelno

Kozje mleko i sir

Upotreba kozjeg mleka i sira u ishrani je neuporedivo manja u odnosu na kravlje mleko i sir. Zbog brojnih zdravstvenih koristi koje pružaju slobodno se može reći da su potpuno nepravedno zapostavljeni u ishrani.

Kozje mleko je pravi eliksir zdravlja. Kozje mleko je po svojoj hemijskoj strukturi slično majčinom mleku. Sadrži manje masti i lakše se vari od kravljeg mleka. Sadrži visok sadržaj kalcijuma i fosfora što doprinosi izgradnji kostiju.

mlekoKozji sir je zbog sadržaja proteina dobar za sportiste i za vegetarijance kao alternativa proteinima iz mesa.Proteini iz kozjeg sira se lako apsorbuju  i snabdevaju mišiće neophodnim aminokiselinama i energijom.

Kozje mleko se preporučuje osobama alergičnim na kravlje mleko, odnosno na kazein iz kozjeg mleka. Pošto sadrži i manje laktoze i lakše se vari pa ga mogu uzimati i osobe koje imaju laktoznu intoleranciju. Jedna od glavnih prednosti kozjeg mleka je da ne izaziva alergijske reakcije.

Kozje mleko se preporučuje i za jačanje imuniteta, protiv plućnih bolesti, gihta, anemije, za povećanje dobrog holesterola…Zbog sadržaja vitamina B je odličan za sve osobe koje su izložene stresnim situacijama. U odnosu na kravlje mleko ima više vitamina B, naročito B6.

Sadrži i više kalcijuma, a manje masti u odnosu na kravlje mleko. U kozjem mleku ima više selena nego u kravljem mleku.

Astmu je nemoguće izlečiti konzumacijom jedne namirnice, ali se smatra da hrana i te kako ima uticaja na tok bolesti, a u tome može pomoći i kozje mleko.

naslovna sirKozje mleko sadrži i silicijum, mineral koji se često koristi u kozmetičkoj industriji i važan je za lepu kosu, kožu i nokte.

Kozje mleko ima karakterističan miris i ukus i dok će neki reći da je aromatičan i ukusan, većina će reći da je neprijatnog mirisa. Ipak, zabluda je da kvalitetan kozji sir „miriše na kozu“. Pravilnom obradom miris koji potiče od slobodnih masnih kiselina iz mleka se gubi i nekada je teško po mirisu uopšte prepoznati da je reč o kozjem siru. Koze su čiste i izbirljive životinje i neprijatan miris i ukus potiču od nehigijene pri proizvodnji i preradi sirovog mleka.

Kozji sir je veoma tražen delikates u restoranima i odlično se slaže sa osvežavajućim belim vinima.

goat cheese

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije
Izbornik