Aktuelno

Kozje mleko i sir

Upotreba kozjeg mleka i sira u ishrani je neuporedivo manja u odnosu na kravlje mleko i sir. Zbog brojnih zdravstvenih koristi koje pružaju slobodno se može reći da su potpuno nepravedno zapostavljeni u ishrani.

Kozje mleko je pravi eliksir zdravlja. Kozje mleko je po svojoj hemijskoj strukturi slično majčinom mleku. Sadrži manje masti i lakše se vari od kravljeg mleka. Sadrži visok sadržaj kalcijuma i fosfora što doprinosi izgradnji kostiju.

mlekoKozji sir je zbog sadržaja proteina dobar za sportiste i za vegetarijance kao alternativa proteinima iz mesa.Proteini iz kozjeg sira se lako apsorbuju  i snabdevaju mišiće neophodnim aminokiselinama i energijom.

Kozje mleko se preporučuje osobama alergičnim na kravlje mleko, odnosno na kazein iz kozjeg mleka. Pošto sadrži i manje laktoze i lakše se vari pa ga mogu uzimati i osobe koje imaju laktoznu intoleranciju. Jedna od glavnih prednosti kozjeg mleka je da ne izaziva alergijske reakcije.

Kozje mleko se preporučuje i za jačanje imuniteta, protiv plućnih bolesti, gihta, anemije, za povećanje dobrog holesterola…Zbog sadržaja vitamina B je odličan za sve osobe koje su izložene stresnim situacijama. U odnosu na kravlje mleko ima više vitamina B, naročito B6.

Sadrži i više kalcijuma, a manje masti u odnosu na kravlje mleko. U kozjem mleku ima više selena nego u kravljem mleku.

Astmu je nemoguće izlečiti konzumacijom jedne namirnice, ali se smatra da hrana i te kako ima uticaja na tok bolesti, a u tome može pomoći i kozje mleko.

naslovna sirKozje mleko sadrži i silicijum, mineral koji se često koristi u kozmetičkoj industriji i važan je za lepu kosu, kožu i nokte.

Kozje mleko ima karakterističan miris i ukus i dok će neki reći da je aromatičan i ukusan, većina će reći da je neprijatnog mirisa. Ipak, zabluda je da kvalitetan kozji sir „miriše na kozu“. Pravilnom obradom miris koji potiče od slobodnih masnih kiselina iz mleka se gubi i nekada je teško po mirisu uopšte prepoznati da je reč o kozjem siru. Koze su čiste i izbirljive životinje i neprijatan miris i ukus potiču od nehigijene pri proizvodnji i preradi sirovog mleka.

Kozji sir je veoma tražen delikates u restoranima i odlično se slaže sa osvežavajućim belim vinima.

goat cheese

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik