Aktuelno

Namirnice koje „kradu“ energiju

Nismo svaki dan poletni i puni energije. Takođe, naš nivo energije se menja i u toku dana. Ukoliko se osećamo pospano i slomljeno to može da bude zbog nedostatka sna i fizičke aktivnosti, zbog hormonalnog disbalansa, zbog stresa… Veliki uticaj na naš nivo energije u toku dana ima i hrana koju jedemo.

previše-kafe-1Poznato je da kada se prejedemo osećamo se tromo i jedva čekamo da se dočepamo kreveta. U prave „kradljivce energije“ spada pržena i pohovana hrana, lisnato testo, proizvodi od belog brašna, testenine, beli pirinač, pica, slatkiši…Ove namirnice dovode do brzog porasta šećera u krvi, a samim tim i insulina, što opet dovodi do naglog pada energije. Ove namirnice su već na lošem glasu, pa veću opasnost predstavljaju namirnice koje bi zapravo trebalo da nas „podignu“. Jedna od njih je i kafa. Jedna do dve šoljice kafe u toku dana zaista mogu da vas trenutno prodrmaju i razbude, međutim ispijanje većih količina kafe u toku dana može da dovede do toga da dehidrirate, da vam se ubrza puls i postanete razdražljivi. Isti je slučaj sa energetskim pićima koja pored kofeina obično sadrže i veće količine šećera. Velike količine kofeina remete san, a dobar, okrepljujući san vraća energiju koju smo potrošili u toku prethodnog dana.

healthy-pizza-1Čim se probudimo uglavnom želimo da napravimo i dobar start što se tiče hrane. Za doručak biramo ono što smatramo da je zdravo i da će nam dati dovoljno energije u toku dana. Upravo zbog toga će neki jesti instant ovsene kaše i muslije iz lepih pakovanja sa sve nacrtanim voćkicama, orašastim plodovima…Upravo ovaj odabir hrane za doručak često predstavlja zamku, jer može da sadrži ogromnu količinu običnog šećera, fruktoze ili glukozno-fruktozni sirup. Zato, pažljivo čitajte deklaracije ili sami napravite ovsenu kašu za doručak. Ovsenim pahuljicama možete dodati mleveni lan, čia semenke, cimet, kakao, banane, bobičasto voće…Igrajte se svako jutro sa ukusima i sami napravite zdrav doručak koji će vas dugo držati sitim.

energetska-pića-1 Za osobe koje imaju problem sa kontrolom šećera u krvi ili insulinsku rezistenciju, sladak doručak nije najbolje rešenje. Parče integralnog hleba sa kuvanim jajima, semenkama i kriškama avokada je jedna od preporuka za sve, a naročito one koji teško kontrolišu nivo šećera u krvi. Hrana sa nižim glikemijskim indeksom i složeni ugljeni hidrati koji se sporije vare i postepeno otpuštaju šećer u krv čine da se osećamo poletno i puni energije. Orašasti plodovi idealni su kao užina. Za ručak ukoliko baš želite picu obogatite je sa dosta povrća. Koristite integralni pirinač i integralnu testeninu umesto belog pirinča i „obične“ testenine.

Kada se osetite umorno ili pospano umesto da popijete još jednu kafu, popijte čašu vode i kratko se prošetajte ili dobro istegnite.

energy-food-1

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik