Aktuelno

Podočnjaci – genetika ili nešto drugo?

Tamne senke ispod očiju često nisu samo estetski već i zdravstveni problem. Kamuflaža korektorom je dobro rešenje, ali samo privremeno. Ukoliko ste umorni, neispavani ili pod stresom najpre će se to uočiti na osetljivom području ispod oka. Podočnjaci mogu da budu i hronični i tada je potrebno otkriti uzrok problema da bi ga najlakše rešili. Sam izgled podočnjaka može mnogo da govori o vašem zdravlju.

podocnjaci-1Ukoliko se ujutru budite otečeni sa kesama oko očiju obavezno prekontrolišite štitnu žlezdu. Nakupljanje tečnosti oko očiju može biti i usled nepravilnog rada bubrega. Takođe, razlog može biti i unos velike količine prezačinjene hrane i soli.

Sezona je alergija i stalno trljanje očnih kapaka može da dovede do iritacije i crvenila. Na ovaj način se mogu i oštetiti tanki krvni sudovi ispod kože i dovesti do privremene tamnije prebojenosti kože ispod oka.

Starenjem se koža ispod oka istanjuje jer se gubi masno tkivo i krvni sudovi ispod oka postaju vidljiviji i mogu da daju plavičasto-ljubičastu prebojenost podočnjacima.

Anemične osobe obično imaju tamne podočnjake. Da biste eliminisali ovaj uzrok potrebno je da proverite krvnu sliku.

Nedovoljan unos tečnosti može da dovede do tamnih podočnjaka.

Nedostatak kvalitetnog sna je svakako jedan od najčešćih razloga za pojavu tamnih podočnjaka. Prostorija u kojoj spavate treba da bude zatamnjena. Pred spavanje izbegavajte gledanje televizije ili bilo koju svetlost koja dolazi sa ekrana, jer negativno utiče na sam kvalitet sna. Umesto toga pokušajte da meditirate ili na neki svoj način opustite telo i um. Osvestite i produbite disanje. U tome vam može pomoći joga. Naspavani i odmorni lakše ćete rešiti probleme, radne obaveze i bićete svežiji i poletniji.

spavanje-1Ukoliko ste isključili zdravstvene uzroke, pili dovoljno tečnosti i naspavani ste moguće da je uzrok problema jednostavno genetika (pogledajte svoje roditelje, braću, sestre). Tada je rešenje za žene izbor dobrog korektora za kamuflažu. Najbolje je da korektor bude tečan i da se nanosi laganim tapkanjem, umesto agresivnim utrljavanjem u kožu.

Muškarci nisu imuni, ali su manje „osetljivi“ na ovaj problem. Potrebno je da i oni vode računa o zdravoj ishrani i dovoljno sna.

Bore ispod očiju i opuštanje kože pogoršavaju izgled podočnjaka. Prve borice se javljaju upravo na ovom području i zato je i za žene i muškarce odličan izbor antirid na bazi hijaluronske kiseline koji će ih ublažiti. Reagujte na vreme i sprečite stvaranje dubokih bora. Pravi momenat za uvođenje antirida u svakodnevnu rutinu nisu godine, već stanje kože. Vodite računa da proizvod odgovara vašoj koži jer zbog preosetljivosti na neki od sastojaka antirida problem može postati još veći. Najbolje je da se posavetujete sa farmaceutom i izaberete neki od dermatološki ispitanih antirida. Mlađim osobama su dovoljni antiridi koji će samo hidrirati kožu. Za starije tu su antiridi sa hijaluronskom kiselinom, retinolom, vitaminom C…Preparati na bazi kofeina poboljšavaju mikrocirkulaciju, a hladne obloge smanjuju otečenost. Stimulacijom proizvodnje kolagena ojačava se potporno vezivno tkivo i smanjuje mogućnost da krvni sudovi ispod oka budu vidljivi.

Pružite nežnom području oko očiju adekvatnu negu bilo da je u pitanju san, voda ili anti-age kremica.

oko-1

Još sličnih objava

Najnovije

Glavobolja

Aktuelno
Glavobolja je najčešće stanje bola na koje se pacijenti žale. Postoji više vrsta glavobolja, kao i različiti uzroci njihovog nastanka. Glavobolje znatno smanjuju radnu sposobnost, a smatra se da svaki…
Detaljnije
Izbornik