Aktuelno

Prirodna sredstva protiv komaraca

Leti se zbog velikih vrućina noću lošije spava, a kao da to nije dovoljno tu su i komarci. Ove male „napasti“ su odlučne da nam upropaste noćni odmor. Iako nam je stiglo i dugo očekivano zahlađenje, komarci su i dalje tu pa  naučimo kako da na prirodan način sprečimo neugodne ubode i zujanje iznad glava . Svakako, tu su brojni preparati protiv komaraca koje možemo da kupimo, ali možemo i sami da napravimo prirodno sredstvo protiv komaraca ili iskoristimo moć biljaka.

es 2Lavanda pored toga što lepo miriše i lepo i dekorativno izgleda, odbija komarce. Posadite je u bašti blizu ulaznih vrata ili ukoliko živite u stanu uzgajajte u saksiji i držite na prozoru. Etarsko ulje lavande može da ublaži svrab nakon uboda komarca. Potrebno ga je razblažiti sa nekim baznim uljem (bademovo, jojobino, kokosovo, suncokretovo, laneno…) i staviti kap ili dve na ubodeno mesto.

Citronela, bilo da je reč o biljci ili etarskom ulju, jedno je od najefikasnijih prirodnih sredstava protiv komaraca. Ovo etarsko ulje je takođe pre mazanja na kožu potrebno razblažiti sa nekim baznim uljem. Iako je najpoznatija po tome da odbija insekte njeno etarsko ulje je odličan antiseptik i tradicionalno se koristi za tretiranje upalnih stanja na koži kao što su rane, dermatoze, čirevi, ali i protiv gljivica.

 

es 4Matičnjak je osvežavajućeg, blagog mirisa na limun, a njegovo etarsko ulje je odlično protiv insekata, ali i za ublažavanje svraba ubodenog mesta. Na našem podneblju ga zovu i melisa. Matičnjak je veoma izdržljiva biljka, a njene listove možete osušiti i napraviti umirujući čaj.

Etarska ulja ovih biljaka možete ne samo mazati na kožu već i zapaliti sveće kojima su dodata ova etarska ulja, odnosno koristiti difuzere i već gotove štapiće, narukvice…

Etarska ulja cimeta, limunove trave, kedra, biljke neem, bosiljak, ruzmarin i nana su takođe efikasni protiv komaraca.

Beli luk takođe odbija komarce, ali pazite da ne oterate još nekog!

Lavanda devojčica

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik