Aktuelno

Pravilna intimna nega

Održavanje intimne higijene je veoma važno za žene i muškarce. Žene su naročito osetljive i podložne raznim vaginalnim infekcijama i zbog toga je pravilna intimna higijena važna ne samo da budemo čiste i sveže, već i da bi sprečile zdravstvene probleme.

Gotovo da ne postoji žena koja nikada nije imala problem sa crvenilom, iritacijom, peckanjem i svrabom. Neke žene ove simptome imaju jako često. Zdrava vagina i zdravi spoljašnji intimni delovi tela su naseljeni prirodnom bakterijskom florom u koju spada i mlečna kiselina koja stvara kiselu sredinu u vagini sa optimalnom pH vrednošću od 3,8 do 4,4. Spoljašnji intimni delovi imaju pH oko 5,0 i takođe su naseljeni prirodnom bakterijskom florom i prekriveni zaštitnim, hidrolipidnim filmom. U normalnim uslovima postoji uravnotežen prirodan sistem zaštite i samohigijene.

sreca

Vaginalne infekcije mogu da se jave kod hormonskog disbalansa ( u trudnoći, za vreme dojenja..), posle uzimanja antibiotika koji uništavaju i „korisne bakterije“ ( tada se češće javljaju gljivične infekcije), usled stresa, prehlade (jer je tada otpornost organizma slabija), za vreme menstruacije, posle seksualnog odnosa, porođaja( tada se menja pH vrednost privremeno)… Vaginalne infekcije se javljaju kao posledica poremećaja prirodne ravnoteže vaginalne flore ili kao posledica seksualnih odnosa bez zaštite i tada se radi o seksualno prenosivoj infekciji. U takvim slučajevima je neophodno otići kod lekara i sprovesti lečenje oba partnera paralelno.

Pravilna intimna nega podrazumeva:

– Izbegavanje klasičnih sapuna i korišćenje blagih sredstva za intimnu negu žena ( i to samo spoljašnjih intimnih delova, a ne i unutrašnjosti vagine) koja svojom kiselošću (pH) stvaraju prvu branu infekciji genitalnog trakta.

– Koristiti pamučan veš, izbegavati dnevne uloške i tampone.

– Za vreme menstruacije na svaka 2-3 sata menjati uložak.

– Brisati se od napred prema pozadi da bakterije iz creva ne bi dospele u vaginu ili u otvor mokraćnog kanala u većim količinama.

– Dovoljno je održavanje higijene jedanput dnevno mlakom vodom i ne usmeravati jak mlaz direktno u vaginu.

– Intimne delove perite pre i posle seksualnog odnosa i izbegavajte seksualne odnose za vreme menstruacije zbog povećanog rizika od infekcije.

– Ne koristiti sunđer ili rukavicu za pranje intimnih delova zbog mogućih povreda, a i vlažni sunđeri su pogodni za razvoj bakterija.

– Brisati se suvim peškirom koji treba menjati barem dva puta nedeljno.

– Izbegavati uske pantalone i tanga gaćice zato što mogu da nadraže kožu intimnih delova tela.

Do bakterijske vaginoze ( vaginalne infekcije) dolazi najčešće usled poremećaja vaginalne flore. Ovo je i jedno od najčešćih ginekoloških oboljenja kod žena. Iako je vaginalna sredina topla i vlažna i zbog toga podložna za razvoj bakterija i mikroorganizama, kiseli pH vagine ne dozvoljava pojedinim bakterijama i gljivicama da se razmnožavaju prekomerno, pa u normalnim uslovima postoji prirodna ravnoteža dobrih bakterija. Ukoliko dođe do smanjenja „ dobrih“ bakterija mlečne kiseline ( npr. izazivač može biti bakterija Gardnerela vaginalis) , pH vrednost u vagini raste, raste broj loših bakterija i narušena je vaginalna ravnoteža.

Bakterijska vaginoza se može se prepoznati po karakterističnom „ ribljem“ mirisu ( nekada miris nije prisutan) i pojačanom vaginalnom iscetku. Javlja se svrab, ponekada bol, problemi prilikom mokrenja.. Simptomi su neprijatni, ali nisu opasni ukoliko se na vreme leče. Vaginoza nije seksualno prenosiva, ali povećava rizik od seksualno prenosivih bolesti, zapaljenja jajovoda i materice, kao i rizik od prevremenog porođaja. Leči se uobičajeno antibioticima, isključivo uz preporuku lekara.intimo euc

Kod žena kod kojih je često narušena vaginalna ravnoteža preporučuje se upotreba vaginaleta sa mlečnom kiselinom . Preparati sa mlečnom kiselinom ( u apotekama je moguće naći vaginalete Vagisan, Gynophilus, Vagilact..) održavaju ili ponovo uspostavljaju normalnu bakterijsku floru. Preporuka je obično da se koriste 5-7 dana jednom dnevno ili preventivno 2-3 puta nedeljno. Često korišćenje antibiotika narušava ravnotežu tako što uništavaju i „dobre „ bakterije i gljivice se nesmetano razvijaju, kreće se sa vaginaletama i tako u krug.

Dakle pridržavanje pravila dobre intimne nege, pranje spoljašnjih intimnih delova blagim medicinskim gelovima koji se mogu naći u apotekama ( Vagisan, Multi-Gyn, Eucerin, Lactogyn, Sebamed…) i redovne kontrole kod ginekologa koji će odlučiti kakvu terapiju sprovesti je najbolje što možete uraditi za vaše zdravlje.

vagisan

 

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik