Aktuelno

Psilijum – za dobro varenje

Zimski period je vreme kada se više jede i još ako se tome dodaju praznične trpeze „atak“ na probavni sistem je neminovan. Masna hrana i slatkiši u kombinaciji sa nevežbanjem zbog hladnoće, zbog praznika, zbog „ počinjem od sutra“ dovode do toga da se  kilogrami lepe i da se javljaju problemi sa probavom. Bilo da imamo problema sa lošom probavom ili želimo da skinemo neki kilogram – psilijum je dobar izbor.

psilijum-hleb-1Psilijum spada u biljna vlakna. Od skoro ga ima u radnjama gde ga možemo pronaći u vidu celih semenki, ljuspica ili praha. Sama  biljka od koje se dobijaju semenke se zove Plantago ovata ili indijski trputac i u Indiji se tradicionalno upotrebljava za probavne smetnje. Od ljuski semena se dobijaju ljuspice ili prah.

Osobe koje imaju problema sa probavom znaju da je ključno za uspostavljanje normalne probave fizička aktivnost, uzimanje dovoljno tečnosti, izbegavanje stresnih situacija, manji, a češći obroci bogati vlaknima. Ljuspice psilijuma mogu da olakšaju probavu. Ljuspice psilijuma vežu za sebe veliku količinu vode i bubre u crevima i stimulišu peristaltiku. Ovome potpomaže i sluz koja se oslobađa iz psilijuma, a koja oblaže zidove creva i tako olakšava kretanje hrane. Kada koristite psilijum povećajte unos vode tokom celog dana. Psilijum ljuspice takođe za sebe vezuju i štetne supstance iz creva koje su uzrokovale dijareju, tako da je efikasan ne samo kod zatvora, već i dijareje. Ne uništava crevnu mikrofloru pa se može koristiti bez bojazni da će se poremetiti pirodna probava i rad creva. Iako je prvenstveno sredstvo za olakšavanje pražnjenja može se koristiti i kod blažih proliva.

zdrava-kaša-1U crevima stvara osećaj sitosti što je veoma poželjno da bi se izbegli napadi gladi i na taj način smanjila količina unete hrane. Ishrana bogata vlaknima smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. U vašu omiljenu kašu sa jogurtom dodajte i 1-2 kašičice psilijum ljuspica i dobiće lepu vazdušastu strukturu.

Psilijum je odličan za pravljenje beskvasnih hlebova. Ne sadrži gluten. Za pravljenje hleba se koristi psilijum u prahu. Zahvaljujući psilijumu moguće je napraviti hleb i bez belog brašna, a da ima vazdušastu strukturu. Psilijum daje hlebu potrebnu vazdušastost tako što najpre nabubri, veže za sebe vodu u želatinoznu masu, a kasnije tokom pečenja izgubi vodu, a ostanu rupice. Tako se i bez belog brašna dobija tekstura hleba koju najviše volimo.

Rastvorljiva vlakna iz psilijuma bubre u želatinoznu masu, privlače brojne štetne supstane, ali i masti i šećere iz hrane. Dodavanjem psilijuma kolačima, smanjuje im se glikemijski indeks i sprečava naglo otpuštanje šećera u krv što je jako značajno kod osoba koje imaju problema sa kontrolom šećera u krvi.kolač-sa-semenkama-1

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik