Aktuelno

Lubenica ili dinja?

Sezona lubenica i dinja uveliko traje. Gubitak tečnosti u vrelim danima je lako nadoknaditi upravo zahvaljujući lubenici i dinji. Ove sočne i osvežavajuće  voćke pružaju pravo osveženje u letnjim danima.  Istina je da obe spadaju u povrće, ali se zbog načina konzumiranja smatraju voćem. Sadrže visok procenat vode (oko 90%) i malu količinu šećera, pa su idealna zamena za slatkiše i odlični diuretici, a samim tim su velika pomoć pri mršavljenju. Zahvaljujući hidriranju organizma značajne su za zdravlje kože i kose.

lubenicaLubenica vodi poreklo iz tropskih oblasti Afrike i spada u porodicu bundeva. Postoji više vrsta lubenice: sa semenom, bez, mini, žuta i narandžasta.

Crvena boja lubenice potiče od likopena, snažnog antioksidansa. Likopen je jači antioksidans od beta karotena. Likopen  smanjuje rizik od srčanih oboljenja, pomaže u sprečavanju makularne degeneracije, sprečavanju nastanka raka prostate… Lubenica sadrži više likopena od paradajza.

Lubenica sadrži i vitamine C, B1, B6, kalijum, magnezijum…Sadrži i aminokiselinu citrulin koja se u telu pretvara u arginin. Arginin je vazodilatator i širi krvne sudove i tako  dolazi do smanjenja krvnog pritiska. Citrulin pomaže u relaksaciji glatkih mišića i smanjenju bola u mišićima nakon napornih treninga. Ipak, količina citrulina u lubenici nije dovoljna za ove efekte pa se u te svrhe koriste suplementi sa citrulinom, a naročito ih koriste sportisti.

Lubenica jeste niskokalorična,ali je nutritivno veoma bogata jer sadrži visok nivo vitamina, minerala i antioksidansa.

dinja ananasDinja takođe spade u porodicu bundeva i proizvedeno je više različitih sorti dinje (ananas, klasična, desertna…).

Sadrži vitamine i minerale: C, folnu kiselinu, beta karoten, kalijum i magnezijum.. . Visok sadržaj kalijuma  pozitivno utiče na smanjivanje krvnog pritiska. Dinja sadrži mnogo više kalijuma od lubenice.

Visok sadržaj vlakana u dinji potpomaže  varenje, olakšava probavu i reguliše zatvor i izbacivanje štetnih produkata metabolizma.

dinja ananasSmatra se da zahvaljujući enzimu superoksid dismutazi koji dinje sadrže njenim konzumiranjem  se smanjuje stres, poboljšava koncentracija i kvalitet sna. Dinje spadaju u lako svarljivu hranu pa se preporučuju i osobama sa osetljivim želucem.  Prema nekim istraživanjima žene koje konzumiraju svakodnevno dinje imaju manji rizik od razvijanja metaboličkog sindroma.

Bilo da izaberete lubenicu ili dinju nećete pogrešiti. Odlične su za pravljenje sladoleda i voćne salate, smutije, osvežavajuće čorbe, kombinovanje sa sirom…Imate bezbroj mogućnosti, samo birajte sveže pošto im od toga zavisi i slatkoća.

carapice

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik