Aktuelno

Sačuvajte jetru. Detoksikacija kao stil života.

Mnogi od nas pri pomenu na detoksikaciju misle na brze rezultate kroz nekoliko dana. Prihvataju jedan režim ishrane neko vreme, a nakon toga se vraćaju starim, lošim navikama. Pod detoksikacijom se ne podrazumeva nikakva čarobna pilula, već kompletno menjanje loših navika kroz ishranu i stil života. Potpuna eliminacija toksina iz organizma je nemoguća, kao i potpuno eliminisanje naše izloženosti njima. Najviše što možemo da uradimo je da ih svedemo na najmanju moguću meru. Detoksikacija podrazumeva smanjen unos toksičnih materija i zdravu ishranu redovno. Što duže se ovoga pridržavamo i pozitivni efekti na naše zdravlje će biti veći naspram kratkotrajnih detoksikacionih „programa“ od nekoliko dana ili nedelja godišnje.

covekova jetraJetra je jedan od najvažnijih organa za detoksikaciju organizma. Ona je naš „unutrašnji“ čistač. Pored toga jetra učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata, masti, proteina,ima skladišnu funkciju, filtrira krv… Zbog toga ne treba preopteretiti jetru i treba joj „pomoći“ da bi pravilno funkcionisala. Jetra je pod najvećim „udarom“ toksina iz okoline . Jetra ima sposobnost regeneracije. Jetra može da radi čak i ako je 75 odsto nje nefunkcionalno, zbog velike sposobnosti regeneracije. Jetra se nalazi iza rebara u gornjem desnom delu stomaka. Ukoliko otkaže, možemo preživeti samo dva dana. Masna, blokirana jetra dovodi do rasta holesterola,smanjene apsorpcije hranljivih materija iz hrane… Zdravlje jetre je ogledalo našeg zdravlja. Jetra se ne „buni“ odmah, tek kad nastanu velika oštećenja postanemo svesni problema. Prvi znaci slabosti jetre mogu biti: umor, glavobolja, nesvestica, depresija, loša koncentracija, promene raspoloženja, probavne tegobe, gorak ukus u ustima… Najčešće bolesti jetre su masna jetra, hepatitis i ciroza.

Prejedanje je jedan od najčešćih razloga oslabljene funkcije jetre. Da bi popravili funkcionisanje jetre potrebno je trajno promeniti loše navike u ishrani.Od izuzetne je važnosti da znate šta jedete i zbog toga čitajte deklaracije i ukoliko kupujete organsku hranu ona obavezno treba da ima i sertifikat . Konvencionalni proizvodi sadrže više pesticida, herbicida, hormona…od organskih, međutim mnogi organski proizvodi još uvek nisu prisutni na našem tržištu. Cene su im često previsoke i mnogi nisu u mogućnosti da ih priušte. Ono što možemo da uradimo je da kupujemo manje zagađenu hranu, poznatog sastava, porekla, od lokalnih proizvođača…

Poželjno je izbegavati masnu hranu, alkohol, cigarete. Kod mnogih alkoholičara jetra propada jer nema vremena da se regeneriše.
Prilikom odabira ribe treba izbegavati onu koja je visoko u lancu ishrane poput tune, soma,ajkule, sabljarke…jer ove vrste imaju veći sadržaj žive koju akumuliraju u organizmu. Bolje se odlučiti za sitniju ribu poput inćuna i sardina koje se mogu koristiti svakodnevno. Treba mudro odabrati, a ne izbaciti ribu iz jelovnika,jer je riba od izuzetnog značaja za zdravlje. Oni koji ne jedu ribu dva puta nedeljno bi trebalo da uzimaju suplemente sa omega-kiselinama.
Pojedine namirnice sadrže hranljive materije koje povećavaju sposobnost jetre da očisti toksine iz tela. Tu spadaju: crni i beli luk, brokoli, karfiol, kupus, potočarka, maslačak, artičoka, špargla, rukola, zelena salata,citrusno voće, žitarice, orasi, zeleni čaj, crno grožđe, đumbir, semenke, kurkuma, ribizle, mladi sir, surutka…

sikavicacvijetPoseban značaj u detoksikaciji ima i surutka. Surutka je bogata proteinima, vitaminima, mineralima, enzimima i aminokiselinama. Surutka sadrži i aminokiselinu L-cistein koja se u telu pretvara u glutation, snažan antioksidans, koga jetra koristi svakodnevno za čišćenje. Pored L-cisteina surutka sadrži i druge korisne supstance za jetru, uključujući aminokiseline glutamin, glicin, taurin i metionin. Zbog svog bogatog sastava naročito se preporučuje trudnicama, sportistima, osobama koje piju dosta lekova.

Izuzetno je važno unositi dovoljno tečnosti. Dosta se danas preporučuje i zaista je izuzetno korisno započeti dan sa čašom mlake vode u koju ste iscedili limun. Limunska kiselina iz limuna stimuliše jetru da proizvodi žuč koja je potrebna za varenje, odnosno žuč služi kao emulgator za masti i vitamine rastvorne u uljima u probavnom traktu i omogućava bolju apsorpciju masnih materija iz creva.

Gujina trava, sikavica, šareni čkalj, divlja artičoka sve su to sinonimi za biljku Silybum marianum. Ona se od davnina koristi kod toksičnih oštećenja jetre.Silimarin je aktivna supstanca biljke sikavice (Silybium marianum).Silimarin štiti jetru od štetnih materija koja izazivaju oštećenja jetre i stimuliše regeneraciju oštećenih ćelija.

spargle

Asparagus officinalis

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik