Aktuelno

Šećeri skriveni u hrani

Da li ste odlučili da smršate, da izbacite suvišne šećere iz ishrane ili jednostavno zdravije da se hranite? Ukoliko jeste, treba da budete svesni činjenice da nije dovoljno da kupite namirnicu za koju smatrate da je zdrava poput npr. ovsene kaše i zadovoljno uživate u svom „zdravom“ obroku. Možda se upravo u toj vašoj ovsenoj kaši krije više šećera nego u parčetu torte.

sugar-2Potrebno je da budete osvešćeni potrošač. Čitajte deklaracije, edukujte se, pitajte stručnjake. Najbolje je kada god ste u prilici da sami pripremate hranu jer ćete tako znati šta tačno unosite u organizam. Neki od najukusnijih recepata su upravo i najjednostavniji.

Namirnice za koje nikad ne biste pomislili da sadrže šećer su: kečap, mnogi gotovi musliji, gotove ovsene kaše, salame, sojino mleko, umaci za salate, čips, energetske pločice, sportski napitci, čak i hleb…

Nekada na deklaraciji ne piše jednostavno šećer, već postoje „skriveni“ nazivi poput: ječmeni slad, smeđi šećer, kukuruzni šećer, odnosno visoko-fruktozni kukuruzni sirup, koncentrat grožđa, jabuke… Neka vas ne zavaraju ovi lepi nazivi-sve je to šećer.

Napravite sami paradajz sok ili jednostavno koristite svež paradajz. Iskombinujte sami žitarice, voće i orašaste plodove i eto savršene kombinacije za doručak. Crna čokolada je ukusna i zdrava i birajte one koje sadrže preko 70% kakaoa. Nemojte dodatno zaslađivati nešto što je već slatko.

sugar-3Ukoliko vam je savetovana ishrana sa redukcijom šećera treba da se čuvate i prevelikih količina voća. Informišite se koje voće sadrži manje, a koje više šećera. Ako pojedete kilogram mandarina niste baš „častili“ organizam, ali velikom količinom šećera svakako jeste. To ne znači da treba da izbegavate npr. mandarine ili kruške (osim osoba koje su na strogom režimu ishrane zbog insulinske rezistencije, dijabetesa…), već da budete umereni, svesni da ste već pojeli nešto slatko i da neki drugi slatkiš onda može i da sačeka drugi dan.

Prirodni šećeri prisutni u voću su u kombinaciji sa vlaknima tako da ne dolazi do naglih skokova šećera u krvi kao što je slučaj sa prostim ugljenim hidratima. Ugljeni hidrati su nam potrebni za rad mozga. Potrebno je samo da budemo umereni u njihovom konzumiranju i uvek je bolje da biramo voće i žitarice od prostih šećera u kolačima i tortama.

Mnoge gotove namirnice u marketima za koje se smatra da su zdrave to zapravo nisu. Za gazirana pića već znamo da sadrže šećere i da nisu zdrav izbor, ali bilo bi korisno da pravilno etiketiramo i druge nezdrave namirnice.

Nije problem pojesti ponekad slatkiš, ali čuvajte se zdrave hrane koja to zapravo nije.

pistaci-kuglice

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik