Aktuelno

Kruške-idealno jesenje voće

Kruške su slatke i sočne i spadaju u omiljene voćke. Postoji veliki broj različitih sorti koje sazrevaju u različito vreme od kraja juna do kraja oktobra. Razlikuju se i po veličini, obliku, ukusu i boji (žute, zelene, crvene). Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama.

naslovna kruškeKruške su bogate vlaknima, kalijumom i vitaminom C. Zbog visokog sadržaja vlakana stvaraju osećaj sitosti i na taj način smanjuju apetit i olakšavaju mršavljenje.  Olakšavaju probavu i smanjuju nadutost. Sadrže vrlo malo kalorija, a ne sadrže masti. Mršavljenje olakšavaju i antioksidansi iz kruški koji sprečavaju zadržavanje tečnosti i eliminišu toksine iz organizma.

Kruške sadrže folnu kiselinu pa se preporučuju trudnicama. Kruške su idealna hrana i za bebe, a pošto su lako svarljive neće opteretiti nežne bebine stomačiće.

kruske 1Kruške su bogate i mineralima: kalijumom, fosforom, bakrom, kalcijumom,magnezijumom… Od vitamina pored vitamina C tu su i vitamin K, vitamini B grupe, vitamin A i E. Vitamin K je značajan za zdravlje kostiju. Kruške su odlične i za jačanje imuniteta. Zbog sadržaja glukoze i fruktoze spadaju u prirodne i brze izvore energije. Kalijum kojim su kruške bogate je neophodan za zdravlje srca. Kalijum učestvuje u mišićnoj kontrakciji i prenosu nervnih impulsa. Alergije na kruške su veoma retke. Smatra se da je kvercetin koji kruške sadrže odličan antioksidans i pripisuju mu se antiupalna, antialergijska svojstva, povećava izdržljivost pri vežbanju…Kruške nas hidriraju, olakšavaju iskašljavanje, a samim tim i pomažu kod kašlja. Zbog svega ovog kruške smatramo veoma lekovitim.

Kruške možete koristiti za pravljenje deserta, kombinovati sa sirom i orašastim plodovima u salatama, praviti kašice za bebe…Uz malo igre ukusima i kombinacijama udovoljićete različitim  ukusima, a kruške su svakako dobitna kombinacija za zdravlje.kruške 4

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik