Aktuelno

Sindrom policističnih jajnika i trudnoća

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je stanje koje karakteriše hormonalni poremećaj kod oko 5-10% žena u reproduktivnom dobu. Sindrom policističnih jajnika karakteriše skup simptoma: jajnici su povećani ili normalne veličine sa brojnim cistama, poremećajem menstrualnog ciklusa (ciklusi su produženi ili potpuno izostaju), pojačana je dlakavost, javljaju se akne, gojaznost, poremećena tolerancija glukoze, insulinska rezistencija, … Dijagnoza PCOS se može postaviti i ako nisu prisutni svi ovi simptomi.
Hormoni su u neravnoteži ( obično višak estrogena i testosterona, manjak progesterona i povećan prolaktin) javlja se i insulinska rezistencija i metabolički sindrom, a vrlo često i osobe koje imaju smanjenu funkciju štitne žlezde imaju i PCOS.
Polycystic-Ovaries1PCOS je vodeći uzrok steriliteta jer su ovulacije neredovne ili potpuno izostaju.
Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika tri puta imaju veći rizik da obole od dijabetesa tipa 2 u kasnijem životu.
Ipak najveći problem zbog kojih se žene sa sindromom policističnih jajnika javljaju lekarima je nemogućnost ostvarivanja trudnoće.
Žene treba da znaju da i hrana koju jedu može da bude razlog zašto još nisu ostale u drugom stanju. Pravilna ishrana je izuzetno važna za ostvarivanje trudnoće kao i za njen pravilan tok.
Namirnice koje jedemo mogu da utiču na nivoe estrogena. Hrana sa niskim glikemijskim indeksom, bogata dijetalnim vlaknima može smanjiti nivoe estrogena u telu i regulisati disbalans estrogena i progesterona koji se javlja u PCOS.
Treba izbegavati šećer, mlečne proizvode, kofein, prerađenu hranu, alkohol ( naročito ga izbegavati u drugoj polovini menstrualnog ciklusa).
Ishrana treba da bude bogata vitaminima B-grupe ( folna kiselina, B6, B12…), vitaminima C i E, cinkom, selenom, gvožđem i magnezijumom. Takođe, ishrana neka bude bogata povrćem i voćem, zdravim uljima, kalcijumom i vitaminom D.
Iako je potreba za slatkišima povećana zbog poremećaja metabolizma glukoze, treba ih izbegavati, a umesto njih jedite voće.
Takođe važno je i dobro se naspavati. Da bi san bio kvalitetan potrebno je spavati u potpuno zamračenoj prostoriji, 8 sati, a najbolje je leći oko 10h (ovo opet zavisi od individualnih navika, ali treba se potruditi i leći ranije jer je period od 10h uveče do 6 ujutru najbolje vreme za ostvarivanje kvalitetnog sna). Melatonin se luči samo u mraku, tako da ako se i budite u toku noći, ne palite svetla, tako ćete lakše opet zaspati. Smatra se da melatonin može da utiče na nivo estrogena, tako što sprečava njegovo povećanje. Kod žena sa nižim nivoom melatonina i serotonina skraćena je lutealna faza što za posledicu ima manje šanse za oplodnju.Kada postoji PCOS i poremećaj sna može se uvesti i suplementacija sa melatoninom, ali uz konsultaciju sa lekarom.
Potrebno je i smanjiti nivo kortizola( hormona stresa) pošto se on „utrkuje“ za iste receptore kao i progesteron, te dolazi do povećanja estrogena. Stres možete smanjiti tako što ćete se baviti fitnesom, jogom, meditacijom…
U slučaju gojaznosti je potrebno regulisati telesnu težinu i tu pomaže hrana sa niskim glikemijskim indeksom zbog toga što duže stvara osećaj sitosti i pomaže u kontroli apetita, a samim tim i mršavljenju. Međutim, treba znati da i pothranjenost može biti uzrok neplodnosti.
Akcenat treba staviti na zdravu ishranu, ishranu koja vas čini srećnom i poletnom, a nikako poklanjati pažnju rigoroznim dijetama i jednoličnoj ishrani.
Skoro sve žene sa PCOS imaju imaju neki stepen insulinske rezistencije.U smanjenju insulinske rezistencije pomaže i inozitol ( mio-inozitol) koji poboljšava osetljivost na insulin i pomaže uspostavljanju normalne ovulacijske aktivnosti.
Smanjite izloženost toksinima koji pored toga što narušavaju opšte zdravstveno stanje, smanjuju i plodnost.
Neke žene imaju prividno normalne menstruacione cikluse, ali izostaje ovulacija, pa PCOS otkriju tek kada žele zatrudneti.
Neke biljke poput peruanske make pomažu u regulaciji nivoa hormona. Maka je adaptogena biljka i povećava telesnu izdržljivost i otpornost prema stresu. Povećava plodnost tako što uspostavlja hormonalni balans.
Lečenje sindroma policističnih jajnika je individualno, u zavisnosti od više faktora: godina, gojaznosti, poremećaja menstrualnog ciklusa, povišenih nivoa insulina, poremećaja funkcije štitne žlezde…Promena stila života je samo prvi korak u lečenju, a kako je uzrok PCOS složen potreban je i medicinski tretman ( metformin, klomifen…). Najveći broj žena sa sindromom policističnih jajnika uspe zatrudneti ili spontano ili uz pomoć, ali je često potrebno da prođe više vremena do željene trudnoće.
Disbalans jednog hormona sa sobom povlači disbalans drugog, pa pomozimo sebi tako što ćemo se zdravo hraniti, vežbati smanjiti stres koji je okidač za brojne bolesti na najmanju moguću meru.

healthy-foods-1

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik