Aktuelno
0

Svetski dan dijabetesa

Danas se, širom sveta, obeležava Svetski dan dijabetesa. To je kampanja koja se svakog 14. novembra sprovodi u cilju skretanja pažnje na problem šećerne bolesti.  Ustanovljen je  od strane Ujedinjenih Nacija 2006. godine , a za datum je izabran datum rođenja  Frederika Bantinga, koji je zajedno sa Čarlsom Bestom 1922. godine otkrio insulin.

Svetski dan dijabetesa je najveća svetska kampanja za podizanje svesti o dijabetesu koja dostiže globalnu razmeru i uključuje preko milijardu ljudi u više od 160 zemalja. Kampanja skreće pažnju na pitanja od izuzetnog značaja za kontrolu dijabetesa i čvrsto drži dijabetes u žiži javnosti i političkog sveta.

Logo Svetskog dana dijabetesa je plavi krug koji simbolizuje jedinstvo globalne dijabetes zajednice u borbi protiv pandemije dijabetesa.

Ove godine, kao i prethodne, Svetski dan dijabetesa obeležava se pod nazivom Porodica i dijabetes.

Cilj je edukovati članove porodice obolelih i kako da prepoznaju simptome, ali i kako da izađu na kraj sa već ustanovljenom dijagnozom. Ovo se prvenstveno odnosi na dijabetes tipa 2, od koga boluje 90% obolelih od šećerne bolesti. Kod 1 od 2 osobe koje trenutno žive sa dijabetesom tip 2 nije postavljena dijagnoza dijabetesa. Zato je poznavanje ranih znakova, simptoma i faktora rizika za sve tipove šećerne bolesti od vitalnog značaja za pravovremeno otkrivanje, bolje zdravstvene ishode i veći kvalitet života.

Dijabetes imaju i deca, što je karakteristika modernog doba i dijabetesa tip 2 koji je povezan sa gojaznošću. On je nekada bio redak u dečjem uzrastu, a sada ga ima veliki broj i dece i odraslih.

Neka istraživanja pokazuju da roditelji  koji imaju decu u uzrastu od četiri do pet godina uglavnom nisu upoznati sa simptomima i ne bi umeli da prepoznaju znake dijabetesa kod svoje dece. Jedan od tri roditelja ih uopšte ne bi primetio.

Nalazi podvlače potrebu za obrazovanjem i osvešćivanjem kako bi se ljudima pomoglo da rano uoče znakove upozorenja za dijabetes. Upravo to je centralna tema ovogodišnjeg obezežavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa.

Ako se ne leči , dijabetes može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih  komplikacija. Komplikacije uključuju oštećenje vida i slepilo, perifernu neuropatiju, dijabetesnu nefropatiju, srčani udar i moždani udar. Dijabetes je odgovoran za četiri miliona smrti u 2017. godini.

Ovog novembra, IDF (International Diabetes Federation) poziva ljude da testiraju svoje znanje o dijabetesu i procene rizik za nastanak dijabetesa tipa 2.

Pozivaju se porodice da saznaju više o znakovima upozorenja i otkriju svoj rizik za nastajanje dijabetesa tipa 2.

U mnogim gradovima Srbije su organizovene tribine i kampanje na ovu temu, gde uglavnom i možete izmeriti vrednost šećera u krvi i dobiti sve neophodne informacije o ovoj bolesti. U ekspanziji.

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije

Međunarodni dan deteta

Aktuelno
Širom sveta se danas, 20. novembra, obeležava Međunarodni dan deteta. Ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine…
Detaljnije
Izbornik