Zatvor kod beba i dece

Zatvor kod beba i dece

Zatvor (opstipacija) je česta pojava, pogotovo kod beba koje se hrane na flašicu i onih koje su prešle na čvrstu hranu. Dok sisa učestalost stolice kod bebe varira od nekoliko puta dnevno do situacije da danima ne isprlja pelenu. Može da se desi da dete na prirodnoj ishrani nema stolicu 5-7 dana. Ako dobro sisa ne povraća i napreduje u težini, nema razloga za zabrinutost. Tokom prvih meseci je važnija gustina stolice, jer ako je tvrda i suva, a beba se očigledno muči, onda postoji verovatnoća da pati od zatvora. Sve bebe gunđaju, prave grimase i pocrvene u licu kad prazne creva, ali svo ovo naprezanje ne mora obavezno da znači da vaše dete ima zatvor. Opstipaciju obično izaziva neodgovarajuća ishrana, tj. nedostatak tečnosti ili vlakana u ishrani, ili emocionalni razlozi, posebno tokom perioda navikavanja da idu na nošu. Zatvor se češće javlja kod beba koje se hrane na flašicu, jer se mlečna formula teže vari od majčinog mleka. Najbolje je problem sprečiti tako što ćete bebu isključivo dojiti u prvih 6 meseci ako je to moguće. Potrebno je povećati unos tečnosti, adekvatna ishrana kao i svakodnevna fizička aktivnost u skladu sa uzrastom deteta. U slučaju zatvora korisne su i tople kupke kao i lagane vežbe i masaža stomačića, razblaženi sokovi (sok od suve šljive, čist sok od jabuke). Izbegavati namirnice koje stvrdnjavaju stolicu – banana, pirinač, pire od jabuke (za razliku od soka od jabuke sadrži pektin koji stvrdnjava stolicu). Lekovi i pomoćna lekovita sredstva nikada nemojte primenjivati bez konsultacije sa pedijatrom. Ukoliko beba uporno povraća, odbija hranu, izmenjenog je ponašanja, kada je stomačić uvećan, tvrd, ukoliko je stolica bela, crna ili prošarana krvlju hitno se obratite pedijatru.

Za decu stariju od godinu dana preporučujemo Isilax sirup

Isilax sirup za decu i odrasle

Isilax sirup je prirodno rešenje kod opstipacije (zatvora), neredovnih i tvrdih stolica kod dece i odraslih. Isilax sirup ne dovodi do navikavanja i lenjosti creva čak i posle duže upotrebe. Isilax sirup olakšava pražnjenje, omekšava stolicu, deluje probiotski i štiti sluzokožu debelog creva. Sirup sadrži koncentrovani sok od kore crnog jasena, koncentrat suvih šljiva, pektin, inulin i ektrakt crnog sleza. Ne sadrži alkohol, veštačke arome i zaslađivače i gluten.

Način upotrebe:

  • Deca od 1 do 3 godine: jedna supena kašika (15ml) jedan put dnevno.
  • Deca od 3 do 6 godina: jedna supena kašika (15ml) dva puta dnevno.
  • Deca starija od 6 godina i odrasli: jedna supena kašika (15ml) tri puta dnevno.

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije
Izbornik