Aktuelno

Kandidijaza-bolest modernog čoveka

Kandida je gljivica koja se normalno nalazi u ustima, digestivnom traktu, vagini i koži. U normalnom stanju ne izaziva nikakve probleme, a problem nastaje kada se ova gljivica prekomerno raširi i tada govorimo o infekciji kandidom-kandidijazi.Kandidijaza se vezuje za moderan način života: konzumiranje prerađene hrane, grickalica, slatkiša, alkohola,odsustvo fizičke aktivnosti i nezaobilazan stres…Okidač za preteranu kolonizaciju ovom gljivicom može biti i korišćenje antibiotika, pad imuniteta, a često se javlja kod osoba sa sindromom stečene imunodeficijencije(AIDS).
Najčešći izazivač infekcije kandidom je vrsta Candida albicans iz roda Candida. Najčešće se javlja vulvovaginalna kandidijaza i kandidijaza u ustima.
candida1Neki od simptoma vulvovaginalne kandidijaze su intenzivan svrab prilikom mokrenja ili seksualnog odnosa, pojava gustog, sirastog sekreta bez neprijatnog mirisa, a u težim slučajevima se javljaju i iritacija, bol, pečenje i crvenilo. Do infekcije pored već pomenutih uzroka dovode i hormonalni status, seksualni odnos i neadekvatna higijena. Ne smatra se seksualno prenosivom bolešću zato što se kod oko 10% partnera uočavaju isti simptomi, međutim uprkos tome preporučuje se istovremeno lečenje oba partnera. Ova infekcija je veoma česta u trudnoći( lečenje je tada obavezno uz konsultaciju sa lekarom). Infekcija se leči lokalnom antigljivičnom terapijom( odgovarajuće vaginalete i kremovi). U slučaju blagih simptoma( nekomplikovane gljivične infekcije) za savet se možete obratiti farmaceutu koji će vam preporučiti odgovarajuće vaginalete. U slučaju težih simptoma i infekcije koja je uporna potrebno je obratiti se ginekologu, uraditi antibiogram i po potrebi uključiti i tablete. Korišćenje kombinovanih vaginalnih preparata koji sadrže i antibiotsku komponentu je opravdano samo ako je dokazana i bakterijska infekcija.
Oko 75% žena bar jedanput u toku života oboli od vulvovaginalne infekcije. Međutim veliki problem predstavlja 5-10% žena kod kojih se infekcija često ponavlja. Ovo se dešava zbog sve veće otpornosti gljivice na lekove, ali i konstantnog stresa i nezdrave ishrane.
Oralna kandidijaza ( soor) se karakteriše mlečno-belim naslagama na sluznici obraza, gornjoj strani jezika i nepcu. Najčešće se javlja posle dugotrajne antibiotske terapije, ili kod osoba sa oslabljenim imunitetom. Takođe se propisuje lokalna antigljivična terapija( oralni gelovi, kapi) u blažim slučajevima, dok u težim je potrebno obratiti se lekaru koji će uvesti po potrebi i dodatnu terapiju.
garlicPostoji veliki broj spekulacija koje infekciju kandidom povezuju sa velikim brojem nespecifičnih tegoba( umor, seksualna disfunkcija, astma, alergija depresija…),a čak i sa malignim bolestima. Za ove tvrdnje ne postoje adekvatni naučni dokazi. Potrebno je postaviti pravu dijagnozu i lečenju pristupiti adekvatno, a u slučaju čestih (ponavljanih) infekcija pristupiti problemu sveobuhvatno. Pored terapije adekvatnim lekom, potrebno je i unositi hranu koja se pokazala kao delotvorna u suzbijanju prekomernog širenja kandide( kokosovo ulje, semenke grejpfruta, origano, beli luk, probiotici…), kao i dosta tečnosti( vode). Obavezno je nošenje pamučnog donjeg veša. Velika pomoć je i fizička aktivnost koja opušta( joga, meditacija…), a samim tim se eliminiše i stres kao jedan od okidača ove infekcije. Laktobacili( dobre bakterije) koje se nalaze u probiotskim preparatima su se pokazale kao efikasne u sprečavanju prekomernog umnožavanja kandide.Laktobacili se nalaze i u kefiru i jogurtu, a treba da uzimate domaći kefir i domaći jogurt. Nekada je potrebno dosta vremena da bi se izlečila često ponavljana kandidijaza. Zbog toga je važno otkriti uzrok zbog čega se često javlja, ojačati imunitet, zdravo se hraniti i vežbati, biti uporan i disciplinovan i rezultati neće izostati!

candida-2

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije
Izbornik