Aktuelno

Zima, zima pa neka je, ne boji se ko je zdrav!

Zima i sneg ponovo dolaze, neki ne vole hladnoću, ali se većina raduje zimskim čarolijama! Treba iskoristiti zimske mesece koji vrlo kratko traju, a posebno zbog snega koga je sve manje 

 

Niske temperature i hladnoća svakako nisu prijatni osobama koje imaju bilo kakve zdravstvene probleme jer povećana vlažnost vazduha dodatno otežava već narušeno zdravlje mnogih pacijenata i predstavlja problem za bolesno srce, astmatičare, ali i za one podložne urinarnim ili respiratornim infekcijama. Pridržavajući se saveta lekara, bez većih poteškoća ipak se može uživati u zimskim čarolijama.

kidsUpala sluzokože nosa i ždrela

Sa prvim danima jeseni i nagoveštajem zime u ordinacije i laboratorije najčešće stižu pacijenti sa znacima upale sluzokože nosa i ždrela.

Akutnu virusnu kijavicu prouzrokuje virus, a hladnoća stvara predispoziciju. Reč je o upali gornjih respiratornih puteva koja počinje osećajem pečenja u ždrelu i golicanja u nosu, kijavicom i obilnom vodenastom sekrecijom iz nosa. Zbog otoka sluzokože nos nije prolazan što otežava disanje i često smanjuje osećaj mirisa. Bol koji se javlja pri gutanju može da se širi ka uvu i praćen je suvoćom usta, suvim nadražajnim kašljem, promuklošću, uvećanim, bolnim žlezdama na vratu. Obično temperatura nije povišena, ali kod dece je moguća pojava visoke temperature. Virusna infekcija ždrela često se komplikuje naknadnom bakterijskom infekcijom, a naročito ukoliko je reč o padu imuniteta.

Najčešći uzročnik bakterijske upale ždrela i krajnika je bakterija streptokok. Bolest počinje naglo drhtavicom, visokom temperaturom, glavoboljom i teškim opštim stanjem. Gutanje je otežano i bolno, žlezde na vratu su otečene i bolne. Sluzokoža u ustima je crvena, a na krajnicima se vide beličaste naslage.

Dijagnoza i terapija

Za pravilnu dijagnozu i terapiju ovih oboljenja potrebno je obavezno uraditi bris ždrela i nosa, CRP, kao i analizu krvne slike i leukocitarne formule. Na osnovu ovih osnovnih analiza, kao i kliničke slike, može se odlučiti o daljem tretmanu: da li je dovoljno da se prehlada leči čajevima, kapima za nos, ispiranjem nosa rastvorima, otapanjem oribleta u ustima, lekovima za sniženje temperature ili je potrebno da se u terapiju uvede antibiotik ili lek protiv gljivične infekcije. Pravovremena mikrobiološka analiza uzoraka brisa ždrela i nosa  omogućuje ciljanu terapiju (lokalnu ili sistemsku) i brzo izlečenje ovih infekcija.

devojcicaSvako stanje u nosu koje dovodi do smanjenja prohodnosti nosa, a time i opstrukcije izvodnih kanala sinusa, može se komplikovati upalom sinusa, a od simptoma dominiraju: glavobolja, osećaj pritiska i težine u predelu zahvaćenog sinusa i često povišena temperatura.

Za ma koje oboljenje gornjih disajnih puteva, najvažnije je obezbediti dobru funkciju nosa, što podrazumeva njegovu dobru prohodnost i vitalnu sluzokožu.

Prohodnost nosa je veoma važna i u prevenciji upale uva ili pojave sekretornog otitisa kod dece. Prohodan nos ne znači nekontrolisanu primenu kapi ili hipertonih rastvora. Treba biti obazriv, napraviti konsultaciju ORL lekara kako biste dobili savet o daljem tretmanu sluzokože nosa. Proizvoljan izbor kapi može da dovede do oštećenja sluzokože nosa, kao i nervnih završetaka u njoj, što se ispoljava slabljenjem ili gubitkom osećaja mirisa i atrofijom sluzokože. Učinjena šteta na sluzokoži nosa može biti privremena (ukoliko se reaguje na vreme i spreče posledice) ili trajna bez mogućnosti da se stanje popravi.

Tokom hladnih dana prelazak u toplu prostoriju dovodi do naglog širenja krvnih sudova u nosu i pojačane sekrecije koja se spontano zaustavlja veoma brzo. To je normalna reakcija sluzokože nosa, ali u svakom slučaju pri boravku na hladnoći treba zaštititi predeo nosa i omogućiti da bar malo zagrejan vazduh ulazi u nos. Može takođe doći do krvarenja iz nosa koje je najčešće iz prednjih partija nosa i lako se zaustavlja. Redovan unos vitamina C uticaće na jačanje zidova krvnih sudova, kao i na celоkupnu otpornost organizma.

Deca na snegu

Kod nas zime nisu toliko hladne da bi boravak napolju ugrožavao zdravlje deteta. Po vedrom hladnom danu, bez vetra, dete treba izvesti na sneg i uz adekvatnu garderobu omogućiti mu uživanje u sankanju i grudvanju. Nema razloga za brigu – crveni nosić je manji rizik po zdravlje nego igraonica puna prašine, bakterija i virusa. Obucite dete bez preterivanja: jakna koja zadržava vetar i hladnoću, tople čizme, rukavice i obavezno kapa i šal, uživajte u zimi, bez straha od bolesti i prehlada. Boravak na svežem vazduhu jača imunitet i čisti disajne puteve.

 

Hladnoća je dobra za naše zdravlje zbog dobrobiti koje naš um i naše telo imaju od niskih temperatura: više energije, bolji san, sagorevanje kalorija, bolji rad mozga i bolje disanje, manje upala i infekcija, boravak napolju čini nas otpornijim jer se broj ćelija koje se bore protiv infekcija zapravo povećava tokom boravka na hladnoći.

Zbog toga uzmite svoje kape i šalove – iskoristite svaki trenutak, uživajte u svakoj pahulji i svakom snežnom trenutku koji nam samo zima može pružiti.

 

Prof. dr Ninoslava Dragutinović

Medigroup domovi zdravlja

tel: 011 40 40 100

funny

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik