Da li ste znali?

Značaj hroma u ishrani

Današnji način ishrane sa malo svežih namirnica, a puno prerađene hrane i šećera u ishrani dovodi do nedostatka brojnih vitamina i minerala, a među njima je i hrom.

Hrom je mineral koji je veoma važan za metabolizam ugljenih hidrata. Pojačava delovanje insulina, hormona koji učestvuje u regulaciji šećera u krvi. Hrom je važan za regulaciju glukoze u krvi kod osoba obolelih od dijabetesa tipa 2 jer stabilizuje nivo šećera u krvi. Hrom pomaže pretvaranje masti, ugljenih hidrata i proteina u energiju.

mrsavljenje-2Hrom se zajedno sa vitaminom B3 (niacinom) i amino-kiselinom glutationom nalazi u sastavu faktora tolerancije glukoze-GTF (Glucose Tolerance Factor) koji popravlja poremećaje glikoregulacije, odnosno  pomaže vezivanje insulina za njegove receptore. Zbog toga je značajan kao dodatak kod osoba koje pate od insulinske rezistencije. Značajan je u kontroli žudnje za slatkišima, ali i prevenciji naglih promena raspoloženja. Pomaže u smanjenju visokog holesterola.

Namirnice bogate hromom su: brokoli, šargarepa, zeleno lisnato povrće, krompir, integralne žitarice…Deficit hroma najviše zavisi od naše ishrane.

Dodaci na bazi hroma se posebno preporučuju dijabetičarima, sportistima, osobama koje žele smršati, u stanjima stresa, kao i svima koji imaju deficit hroma. Hrom je najbolje uzimati u obliku hrom-pikolinata. Hrom se najbolje apsorbuje uz dodatak vitamina C i niacina (vitamin B3). Izbegavajte slatkiše i alkohol koji „troše“ rezerve hroma.

Hrom nam pomaže u savladavanju žudnje za slatkišima. Utiče na smanjenje apetita, a samim tim i na smanjenje telesne težine.

Količina hroma se smanjuje sa godinama, a kod dijabetičara se gubi putem mokraće. Povećane potrebe za hromom su i u stanjima stresa, fizičkih napora, infekcije i u trudnoći.

beer-2

Još sličnih objava

Najnovije

Postpraznična depresija

Aktuelno
Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali…
Detaljnije
Izbornik