Aktuelno

Kako poboljšati dečji apetit

Zdrava i izbalansirana ishrana je jedan od preduslova dobrog zdravlja dece i odraslih. Iako se u poslednje vreme suočavamo sa sve većim brojem gojazne dece usled neadekvatne ishrane, nedostatka fizičke aktivnosti, ali i genetskih faktora, sa druge strane nemali broj roditelja se bori sa lošim apetitom deteta.

sarenilo na tanjiruMališani često žele da jedu slatkiše i industrijski prerađenu hranu koja ima jači ukus, ali slabu nutritivnu vrednost. Roditeljima ovih mališana nahraniti dete predstavlja veliki izazov i „borba“ se vodi oko svake kašičice. Svesni važnosti pravilne ishrane u najranijem uzrastu za rast i razvoj deteta, ali i za zdravlje u odraslom dobu roditelji pribegavaju raznim metodama.

Nikako ne treba podleći pod dečjim pritiskom i dati im slatkiše i nezdravu brzu hranu vodeći se mišlju da je bolje da bilo šta pojedu. Dete može početi manipulisati roditeljima i odbijati drugu hranu ako je već jedan put uspelo da se izbori za slatkiše.

Problemu lošeg apetita deteta treba pristupiti sistematično i isključiti neke faktore koji mogu da utiču na apetit (prehlada, mučnina, bolovi u stomačiću…).Ukoliko lekar utvrdi da je dete zdravo roditeljima su na raspolaganju i biljni preparati za poboljšanje apetita.

Pravilne navike u ishrani deteta su najvažnije, ne zanemarujući i pravo deteta da neku hranu zaista ne voli. Punuditi mu drugu zdravu hranu i obavezno ga „uobročiti“. Lepo servirana hrana i šarenilo u tanjiru će takođe podstaći dečji apetit. Ukoliko je dete veće možete ga uključiti u pripremu obroka. To će im svakako biti zanimljivo i lakše će prihvatiti da to i pojedu.

dečja pomoćPružite detetu raznovrsnost, omogućite mu da proba nove ukuse, razvijajte zdravu radoznalost. Sami pružite dobar primer i obezbedite dobru atmosferu za trpezom.

Za podsticanje apetita, u zavisnosti od uzrasta detetu možete dati vitaminski sirup ili tablete za žvakanje. Ovi dodaci obično sadrže cink, vitamine B grupe, ali i gorke materije. Birajte preparate koji ne sadrže alkohol, veštačke arome i zaslađivače.

Preparati na bazi cinka pored toga što su odlični za imunitet u sezoni prehlada i gripa imaju ulogu i u održavanju zdravog apetita.

Vitamini B grupe su veoma važni za pravilan rast i razvoj.

Gorke materije iz islandskog lišaja, lincure, maslačka, kičice povoljno deluju na metabolizam i probavu a samim tim i na apetit.

Pravilna ishrana treba da počne od malih nogu i tada treba da se stvaraju zdrave navike u ishrani.

devojčica i jabuka

Još sličnih objava

Najnovije

Glavobolja

Aktuelno
Glavobolja je najčešće stanje bola na koje se pacijenti žale. Postoji više vrsta glavobolja, kao i različiti uzroci njihovog nastanka. Glavobolje znatno smanjuju radnu sposobnost, a smatra se da svaki…
Detaljnije
Izbornik