Aktuelno

Okrepljujuća čorbica od paradajza

Promenljivo vreme ovog leta sa malo oblaka, malo kiše i malo, premalo sunca nas čini umornim i pospanim. Kako bismo se što pre prilagodili vremenskim uslovima potrebno je da dovoljno spavamo i prilagodimo ishranu. Umesto ko zna koje kafe po redu za koju se nadamo da će nas razbuditi pokušajte sa čorbicom od paradajza.

tomato-1Čorbica od paradajza je jedan od načina da povratite energiju i da se ponovo osećate puni elana. Brojne su blagodeti za organizam koje ona nudi kao i načini na koje je možete napraviti.

Sezona je paradajza i najbolje bi bilo da za pripremu paradajz čorbe koristimo svež paradajz, a brža varijanta sa gotovim paradajz sokom neka bude rezervisana za zimu – period kada nam ne bude dostupan ukusan svež paradajz.

Za razliku od većine povrća, paradajz kuvanjem ne gubi na svojoj lekovitosti, već postaje još zdraviji. Kuvanjem paradajza se oslobađa likopen koji je jak antioksidans. Likopen štiti naše ćelije od oštećenja.Takođe štiti kožu od štetnog UV zračenja. Kuvani paradajz sadrži više likopena od svežeg. Da bi se poboljšala apsorpcija likopena koji je liposolubilan, odnosno rastvorljiv u mastima dodajte u svoju čorbicu malo maslinovog ulja.

paradajz-1Čorbica od paradajza je bogata kalijumom koji je odličan za sve one koji su izloženi stresu, manjku energije i umoru. Hrana bogata kalijumom smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska i moždanog udara.

Sastojci koji su vam potrebni za čorbicu su: paradajz, voda, beli i crni luk, maslinovo ulje, malo soli i bibera, a po želji je možete začiniti i svežim bosiljkom, peršunom, lovorovim listom, semenkama bundeve ili suncokreta. Ukoliko želite da čorba bude gušća možete dodati i krompir. Umesto krompira čorbici možete dodati testeninu ili pirinač. Ukoliko dodajete lovorov list, izmrvite ga i dodajte odmah u vodu da se kuva sa paradajzom i lukom.

Priprema:

paradajz-čorba-1Paradajz preliti ključalom vodom da bi mu lakše skinuli kožicu, a potom ga iseckati i naliti vodom da se kuva. Dodati i i iseckani beli i crni luk. Kada paradajz i luk omekšaju prebaciti ih u blender, a nakon usitnjavanja vratiti u vodu. Pri kraju kuvanja dodati začine po želji i jednu ili dve kašike maslinovog ulja. Izbegavajte teške zaprške i brašno, ova čorba treba da bude lagana i okrepljujuća.

Po želji čorbu možete ukrasiti bosiljkom i semenkama suncokreta i bundeve. Ovako će čorba biti još zdravija i ukusnija, a iskoristljivost likopena veća.

paradajz-slika-1

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik