Aktuelno

Alergije na sunce. Opekotine. Pomoć kod uboda morskih ježeva i ujeda meduza.

Iako smo imali par kišnih i prohladnih dana i malo odmorili od visokih temperatura imaćemo još toplih dana. Leto je i vreme kada se neki od nas susreću sa problemima poput alergija na sunce, opekotinama i ujedima insekata.

detenceAlergije na sunce se nazivaju fotodermatozama. Nije zanemarljiv broj ljudi koje muči ovaj tip alergija. Fotodermatoze su odgovor našeg imunog sistema u vidu osipa, plikova, crvenila i svraba kao posledice izlaganja suncu. Telo, odnosno pojedine ćelije u telu prepoznaju tamnjenje kao pretnju, te se otuda javlja imuni odgovor u vidu alergijske reakcije. Potrebno je napraviti razliku između alergija koje se javljaju na određene preparate za sunčanje, kreme, losione, kao posledica uzimanja određenih lekova i primarne fotodermatoze (solarni dermatitis) koje se javljaju isključivo nakon izlaganja suncu i nisu povezane sa nekim drugim spoljašnjim faktorima. Ove fotodermatoze najčešće imaju oblik polimorfne erupcije(polymorphous light eruption) i liče na ubod insekta. Sekundarne fotodermatoze nastaju kao posledica korišćenja fotonestabilnih krema, losiona, lekova( tetraciklini, furosemid, naproksen…) i čine kožu osetljivom na sunčeve zrake. Određene bolesti mogu da povećaju osetljivost na sunčevo zračenje. Alergije na sunce mogu da budu genetski uslovljene, a javljaju se i kod osoba i svetlijeg i tamnijeg tena. Osobe koje pate od ekcema su pod povećanim rizikom od alergija jer voda i toplota mogu pogoršati ekcem.Osobe alergične na sunce treba da se dobro pripreme pre izlaganja suncu tako što će odabrati adekvatno sredstvo za zaštitu od sunca, piti preparate( početi barem 10dana pre) na bazi beta-karotena, astaksantina… Svakako uz sve ovo potrebno je i maksimalno izbegavati izlaganje suncu. Ukoliko se osip i svrab jave potrebno je obratiti se dermatologu koji će sprovesti terapiju antihistaminicima i kortikosteridnim kremama i umirujućim kremama koje hlade.

morski-ježOpekotine od sunca su jako česte u letnjim mesecima.Opekotinama od sunca su podložnije osobe svetlijeg tena,a hiperpigmentacijama osobe tamnijeg tena.Crvenilo koje se javlja je prvi pokazatelj oštećenja kože.Koža gubi vlagu i javlja se osećaj zatezanja kože i često i svraba.Koža može da postane osetljiva na dodir, da otekne i boli i da se stvaraju mehurići na koži. Koža počinje da se guli jer se na taj način uklanjaju oštećene ćelije kože.Tuširanje hladnom vodom, umirujući gelovi na bazi hamamelisa, kamilice i aloja vere olakšavaju tegobe. Ne koristiti kreme koje su teške i masne jer mogu dodatno zagrejati kožu i sprečiti je da „diše“.Kokosovo ulje je takođe odlično za negu oštećene kože. Pored ovih sredstava potrebno je pored hidriranja kože piti i dovoljno tečnosti (jer opekotine dovode do dehidracije) uz laganiju ishranu,ali i dobro se naspavati. Nekada je potrebno koristiti kortikosteroidne kreme ili kreme protiv svraba.

meduza1Odmor na moru može biti neugodan ukoliko se ubodemo na ježa ili nas opeče meduza. Kao i sa insektima ( pčelama, komarcima, stršljenovima…) najidealnije bi bilo izbegavati kontakt sa ovim morskim životinjicama. Međutim vrlo često je to u praksi teško postići. Ukoliko se ubodemo na morskog ježa ( da je more čisto najbolje potvrđuje prisustvo morskih ježeva) kožu trebamo omekšati najbolje toplom vodom, dezinfikovati i sterilnom pincetom odstraniti bodlje iz kože. Kožu potom možemo namazati antibiotskom kremom. Meduze prave opekotine tako što njene žareće ćelije kojima su prekriveni pipci ubrizgavaju otrov u telo čoveka, izazivajući neugodno žarenje i bol. Mogu se javiti i plikovi, bronhospazam, opšta slabost…Ukoliko je došlo do ujeda meduze potrebno je da osoba izađe odmah iz vode, treba je smiriti ukoliko je uznemirena i što pre ukloniti otrovnu supstancu sa kože. Isprati kožu morskom vodom i alkoholom( može i vino i rakija), na opečenu kožu potom staviti kremu ili morski pesak i sastrugati sa kože nekim štapom, turpijom… Na ovaj način se neutrališe otrovna supstanca i osobi je potom potrebno dati antihistaminik i dosta tečnosti. Nikako ne dodirivati golim rukama i ne ispirati slatkom vodom!Trebalo bi da to bude dovoljno, ali ako se jave glavobolja, gušenje ili povraćanje osobu je potrebno odmah odvesti kod lekara.

meduza

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik