Aktuelno

Humus

Humus je namaz koji je naročito popularan u Libanu, Izraelu, Siriji, Grčkoj, Turskoj, ali sve više i u celom svetu. U modernom kulinarstvu je takođe našao svoje mesto zbog prijatnog ukusa i zdravstvenih prednosti koje nudi.
leblebHumus je veoma zdrav i može pomoći pri mršavljenju, za poboljšanje varenja, za zdravlje srca, izgradnju mišića, za lepu kožu , za jače kosti, a preporučuje se i dijabetičarima, anemičnim osobama i trudnicama.
Glavni sastojak humusa su leblebije. Nazivaju se još i naut, slanutak, slani pasulj. Leblebije su poreklom sa Bliskog istoka gde se više od hiljadu godina gaje za ljudsku ishranu. Najpoznatija jela od leblebija su humus i falafel(pržene kuglice od leblebija). Od leblebija se dobija i brašno koje ne sadrži gluten. Leblebije imaju nizak glikemijski indeks pa se preporučuju u ishrani dijabetičara jer mogu da stabilizuju nivo šećera u krvi. Sadrže visok sadržaj vlakana te poboljšavaju varenje . Zbog proteina koje sadrže preporučuju se vegetarijancima. Nizak glikemijski indeks i visok sadržaj vlakana omogućavaju da duže budemo siti, a samim tim pomažu i pri mršavljenju. Zbog bogatstva vitaminima A,B, E, omega masnim kiselinama, proteinima i gvožđem nalaze svoju primenu kod opadanja kose. Od antioksidantnih jedinjena sadrže polifenole i fitonutrijente.
Za tradicionalno pripremljen humus su vam potrebni: leblebije, tahini (susamova pasta), maslinovo ulje, beli luk, limunov sok i morska so. Ovako pripremljen humus je bogat mineralima: kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, cinkom, zatim vitaminima: A, B1, B2, B3, B6 i folnom kiselinom, kao i proteinima i biljnim vlaknima. Ovu tradicionalnu verziju možete da modifikujete i dodajete po želji: cveklu, peršun, spanać, mlevenu papriku, kim, korijander…Humus je posan, pogodan za vegetarijance , a pošto ne sadrži gluten i za osobe na specijalnim režimima ishrane.
humus 3Pri pripremi humusa izbegavajte konzerviran humus i koristite svež iako je za njegovu pripremu potrebno više vremena.
Humus se može koristiti kao namaz, uz sveže povrće, ribu i meso, kao preliv za salatu ili pastu.
Recept:
– 1 šolja leblebija
– 2-3 kašike paste od susama
– 2 kašike maslinovog ulja
– sok od 1 limuna
– 1-2 čena belog luka
– morska so po želji
Suve leblebije je najbolje potopiti tokom noći da odstoje u vodi. Tako će nabubriti i malo omekšati, a vreme kuvanja će biti znatno kraće. Ukoliko ih ostavite da bubre u vodi oko 12 sati za kuvanje će vam biti potrebno oko sat vremena. Pre kuvanja ih dobro isperite. Kada se skuvaju ostavite ih još u vrućoj vodi. Vodu nemojte prosipati jer vam može služiti za postizanje tečnije konzistencije ukoliko pasta bude pregusta. Sve sastojke izmiksajte u blenderu, po potrebi dodajte vodu u kojoj su se kuvale leblebije i humus je spreman za konzumaciju. I dok se “vodi borba” između libanske i izraelske kuhinje oko toga čije je izvorno jelo, ništa nas ne sprečava da uživamo u njegovom punom ukusu.

humus 2

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik