Aktuelno

Banča čaj

Čaj zauzima posebno mesto u životu Japanaca. Tradicionalno se njime ukazuje poštovanje gostu, koristi se kao lekovito piće, ali i da potpomogne varenje posle obroka. U Japanu se banča čaj svakodnevno pije. Banča ima nižu cenu od drugih japanskih zelenih čajeva. U odnosu na Gyokuro-vrhunski japanski zeleni čaj ( dobija se obradom najkvalitetnijih rukom branih mladih zelenih listova biljke čaj) banča ima manje kofeina i aminokiselina, a više katehina. Katehini imaju protivupalno i antioksidativno dejstvo.

bancha-teaBanča čaj se sastoji od preprženih listova japanskog zelenog čaja. Banča čaj sadrži visok procenat kalcijuma, vitamine A, B1, B2, B3, C i gvožđe. Zbog visokog sadržaja kalcijuma preporučuje se posebno ženama u menopauzi i osobama koje boluju od osteoporoze, ali i deci jer ima nizak sadržaj teina. Blagog je i prijatnog ukusa. Preporuka je da se pije 20-ak minuta posle obroka. Dobar je i za „detoksikaciju“ pa se preporučuje osobama koje piju mnogo lekova. Banča čaj može da pomogne i u snižavanju LDL holesterola, ali i snižavanju telesne mase. Pošto banča čaj ima antioksidativno i protivupalno dejstvo značajan je u sprečavanju Alchajmerove bolesti i drugih neurodegenerativnih bolesti povezanih sa starenjem.

Spremanje čaja je postala prava umetnost da bi se sačuvao kvalitet i dobar ukus čaja. Svaka vrsta čaja se sprema na poseban način, a banča čaj možete i preliti ključalom vodom( kod nekih drugih vrsta čaja vruća voda uništava lekovite sastojke i čini ga gorkim). Banča je blagog ukusa koji se pojačava ako su listovi duže potopljeni u vreloj vodi( nekoliko minuta). Vodite samo računa da ne pijete vreo čaj, već mlak. Japanci u svoje zelene čajeve ne dodaju ni šećer ni mleko.

8

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik