Aktuelno

Bebe, sunce i preparati za zaštitu od sunca

O zaštiti kože odraslih i dece od sunčevog zračenja je dosta pisano, ali mnogi roditelji su u nedoumici kada su u pitanju bebe i jako mala deca. Naročito roditelji koji su tek dobili bebu nisu potpuno sigurni koje sredstvo za zaštitu od sunca izabrati.

Današnji roditelji su uglavnom upoznati sa štetnošću prevelikog izlaganja kože sunčevim zracima. Negu kože deteta treba započeti od rođenja, jer naša koža pamti sve opekotine koje smo imali u najranijem detinjstvu i takva koža je pod većim rizikom od dobijanja raka kože. Otuda i želja roditelja da spreče opekotine i zaštite kožu svoje bebe na najbolji mogući način. Istovremeno je i potpuno opravdana zabrinutost roditelja o štetnosti same kreme za zaštitu od sunca na bebu.

Bebe do 6 meseci starosti

mum-i-bebeSvi stručnjaci se apsolutno slažu da kreme za sunčanje ne treba koristiti na koži beba ispod 6 meseci starosti. Tada je koža još u razvoju, tanja je, ima slabije razvijen pigmentni sistem i osetljivija je na UV zračenje. Pošto bebe do 6 meseci starosti ne treba da koriste kreme za zaštitu od sunca, potrebno je uložiti dodatni napor kako bismo ih zaštitili kada su na otvorenom. Treba ograničiti direktno izlaganje suncu što je više moguće i u tu svrhu koristiti i kape, suncobrane, prekrivanje bebe, spuštanje roletni u stanu…Naravno potpuno izbegavati izvođenje bebe napolje u periodu od 10 do 17 h. Ovo podjednako važi i kada je oblačno vreme.

Bebe od 6 meseci starosti

U ovom periodu je već lakše-moguće je koristiti kremu za zaštitu od sunca. Treba izabrati kremu prilagođenu tom uzrastu , iz dermatološke linije, sa više mineralnih nego hemijskih filtera( iako odlično štite-mogu izazvati iritacije i alergije na koži). Kremu naneti pola sata pred izlazak iz kuće i ponavljati svaka 2 sata, čak iako na sredstvu piše da je vodootporno, po izlasku iz vode namazati bebu. Ne zaboraviti namazati i usne ( odgovarajućim stikom za osetljive delove kože) i uši. Takođe ne izvoditi dete u periodu od 10 do 17h i koristiti zaštitnu odeću i zaštitne naočare za sunce.

Ipak, ne zaboravite da je sunce neophodno za proizvodnju vitamina D, da pozitivno utiče na nervni sistem, popravlja raspoloženje…Zato umereno i bezbedno uživajte u suncu sa decom, a izbegavajte dugotrajno izlaganje suncu. Ne zaboravite i da kožu nije dovoljno samo namazati, već i naneti dovoljnu količinu sredstva za zaštitu od sunca.

bebe

Još sličnih objava

Najnovije

Izbornik